Τα πάνω κάτω έχουν έρθει τους τελευταίους μήνες στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων ο οποίος δέχεται το ένα χτύπημα πίσω από το άλλο.

Τα τελευταία γεγονότα έχουν δημιουργήσει ντόμινο εξελίξεων, αλλάζοντας το status quo χρόνων και κάνοντας τους εν δυνάμει επενδυτές να επαναπροσδιορίσουν τις πρακτικές τους. Μία εξ αυτών αφορά και τον τρόπο απόκτησης ενός εκ των πλέον δημοφιλών κρυπτονομισμάτων, του Ethereum, το οποίο πλέον συμφέρει να αγοράζει κανείς αντί να εξορύσσει, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το 2020.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πως αν αποφασίσει κάποιος να εξορύξει μία οποιαδήποτε ποσότητα Ethereum, το κόστος που θα επωμισθεί θα είναι υψηλότερο της τιμής που θα έχει το κρυπτονόμισμα που θα βρεθεί στο πορτοφόλι του. Στο σχετικό… πείραμα που διενεργήθηκε με χρήση μίας NVIDIA GeForce RTX 3090 με 130 MH/s (εκατομμύρια hashes το δευτερόλεπτο), η απόδοση ήταν 0,001625 ETH ή €1,44 τη μέρα, όταν το κόστος για τη λειτουργία του υπολογιστή ήταν σημαντικά μεγαλύτερο.

Σημαντικό ρόλο στο παραπάνω φαινόμενο έχουν παίξει και οι τιμές της ενέργειας που τους τελευταίους μήνες έχουν πάρει την ανηφόρα, καθιστώντας ασύμφορη τη συνεχή χρήση ενεργοβόρων συσκευών και βγάζοντας νοκ-άουτ τις λεγόμενες «κρυπτοφάρμες». Η αγορά των κρυπτονομισμάτων άλλωστε προετοιμάζεται εντατικά για μία δύσκολη περίοδο ύφεσης ή «κρυπτοχειμώνα». Ανταλλακτήρια και εταιρείες όπως οι Coinbase, Gemini Trust και Rain Financial ανακοίνωσαν περικοπές στο προσωπικό τους, τη στιγμή που επενδυτές βλέπουν τις περιουσίες τους να συρρικνώνονται καθημερινά -αν δεν έχουν εξανεμιστεί ήδη.

Οι εξελίξεις στο Ethererum πάντως δεν έχουν επηρεάσει μέχρι στιγμής τον ρυθμό εξόρυξης του νομίσματος ο οποίος δείχνει να αντέχει. Το Ethereum βρέθηκε την καλή περίοδο των κρυπτονομισμάτων προς τα τέλη του 2021 και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο λίγο πάνω από τα €4000, τιμή που αποτελεί ρεκόρ μέχρι και τώρα. Πλέον έχει υποχωρήσει κάτω από τα €900, ευρισκόμενο σε σταθερά καθοδική πορεία από τον Μάρτιο.

  • Like 2
  • Haha 10