Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων QuadrigaCX υποστηρίζει ότι αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους πελάτες ή να «εξαργυρώσει» τα $190 εκατομμύρια σε κρυπτονομίσματα των πελατών του λόγω του θανάτου του Διευθύνοντα Συμβούλου. 

O Gerald Cotten, ιδρυτής και CEO του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων QuadrigaCX πέθανε από επιπλοκές με τη Νόσο του Crohn (κοκκιωματώδης κολίτιδα) στις 9 Δεκεμβρίου του 2018 σε ένα ταξίδι του στην Ινδία. Με τον θάνατο του, ένα τεράστιο ποσό ύψους $190 εκατομμυρίων σε διάφορα κρυπτονομίσματα αποτελεί πια μία… χαμένη υπόθεση. Από ότι φαίνεται, ο Gerald Cotten είχε κυριολεκτικά τον απόλυτο έλεγχο της QuadrigaCX αφού τα 190 εκατομμύρια δολάρια παραμένουν «κλειδωμένα» στον κρυπτογραφημένο φορητό υπολογιστή του, χωρίς να γνωρίζει κάποιος άλλος τον κωδικό πρόσβασης. Τα νέα έγιναν γνωστά μετά από την υποβολή αίτησης προστασίας από τους πιστωτές της QuadrigaCX επειδή δεν έχει πρόσβαση στα κεφάλαια του «cold storage» (cold wallet) παρά μόνο στο «hot wallet» που είχε ένα σχετικά μικρό ποσό σε κρυπτονομίσματα που χρησίμευε για μικρές συναλλαγές.

Το ανταλλακτήριο δεν έχει τώρα δυνατότητα πρόσβασης σε 26500 bitcoin ($92,3 εκ.), 11000 bitcoin cash ($1,3 εκ.), 11,000 bitcoin cash SV ($707 χιλιάδες), 35000 bitcoin gold ($352 χιλιάδες), σε 200,000 litecoin ($6,5 εκ.) και σε περίπου 430000 ether ($46 εκ.) καθώς και σε κάποιο ποσό σε μετρητά.  Η χήρα του εκλιπόντος Jennifer Robertson σε ένορκη κατάθεση της στο Ανώτατο Δικαστήριο της Nova Scotia στον Καναδά έκανε γνωστό ότι «ο Gerry πέθανε εξαιτίας επιπλοκών με τη Nόσο του Crohn στις 9 Δεκεμβρίου 2018 ενώ ταξίδευε στην Ινδία, όπου άνοιξε ένα ορφανοτροφείο που θα λειτουργούσε ως ασφαλές καταφύγιο για τα παιδιά που έχουν ανάγκη». Η QuadrigaCX υποστηρίζει ότι θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τους πιστωτές της, αν το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων αποφύγει την πτώχευση και αποκτήσει πρόσβαση τα εν λόγω κεφάλαια από τα «cold wallets».

Αν και στην κατάθεση της στο δικαστήριο η Jennifer Robertson δήλωσε ότι έχει τον φορητό υπολογιστή στην κατοχή της, δεν γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασης, ενώ ένας τεχνικός εμπειρογνώμονας που προσέλαβε η εταιρεία για να την βοηθήσει να αποκτήσει πρόσβαση στα κεφάλαια απέτυχε να παρακάμψει την κρυπτογράφηση. Η κ. Robertson είπε επίσης ότι ο Gerald Cotten δεν άφησε πίσω του αρχεία από την επιχείρηση κ.λπ.

gerald-cotten-quadriga-quadrigacx.jpg.c822fb56c9479c6bc8f8cd817bbf9a49.jpg

Το ZeroNoncense παρουσίασε μια εξαιρετικά λεπτομερή ανάλυση για το ανταλλακτήριο και υποστήριξε ότι η εταιρεία QuadrigaCX στηριζόταν σε πυραμίδα επενδυτών «σχήματος Πόντσι εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα» και πως το ανταλλακτήριο εξυπηρετούσε τις «εκταμιεύσεις» με ποσά από τις καταθέσεις άλλων χρηστών. Όπως αναφέραμε, η QuadrigaCX ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι διαθέτει περιουσιακά στοιχεία άνω των 90 εκατομμυρίων δολαρίων σε bitcoin, σχεδόν 50 εκατομμύρια δολάρια σε ether καθώς και άλλα κεφάλαια σε διάφορα κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, στην ανάλυση που πραγματοποίησε το ZeroNoncense μέσω blockchain, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα που η QuadrigaCX ισχυρίζεται ότι έχει. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπάρχει σήμερα κάποιο «cold wallet» για την QuadrigaCX» υποστηρίζει το ZeroNoncense.

«Μέσω λεπτομερούς ελέγχου αρκετών δεκάδων εξακριβωμένων αναλήψεων και καταθέσεων Bitcoin, ο εκτιμώμενος συνολικός αριθμός bitcoin στην κατοχή της QuadrigaCX είναι λιγότερα από 1000 $BTC, με το 1000 να αποτελεί μια αρκετά γενναιόδωρη εκτίμηση στο σημείο αυτό. Η ανάλυση μας έδειξε ότι το μεγαλύτερος μέρος των περιουσιακών στοιχείων και των διευθύνσεων που κατέχει η QuadrigaCX ή έχει ήδη ρευστοποιηθεί (εκκαθαριστεί) ή έχει μεταφερθεί στο χρηματιστήριο».

Αν και υπάρχουν πολλές θεωρίες συνωμοσίας γύρω από την υπόθεση και αρκετή δυσπιστία, η Jennifer Robertson κατέθεσε πιστοποιητικό θανάτου στο δικαστήριο (κάποιοι λένε ότι ο θάνατος ήταν σκηνοθετημένος) με την Καναδική κυβέρνηση να επιβεβαιώνει τον θάνατο του Gerald Cotten στην Ινδία, αλλά να μην προσφέρει περισσότερες πληροφορίες για λόγους ιδιωτικότητας.  Το CBC πάντως επισήμανε στο δικό του ρεπορτάζ, ότι η Canadian Imperial Bank of Commerce είχε «παγώσει» περιουσιακά στοιχεία της QuadrigaCX ύψους $26 εκατομμυρίων πέρυσι τον Ιανουάριο αφού διαπιστώθηκαν «παρατυπίες στην επεξεργασία πληρωμών» και πως ένα έγγραφο του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ontario το 2018 κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «συναλλαγές ύψους $67 εκατομμυρίων κατέληξαν να μεταφερθούν στο προσωπικό λογαριασμό της εταιρείας Costodian, του επεξεργαστή πληρωμών». Το ζήτημα επιλύθηκε αν και σύμφωνα με το CoinDesk, η QuadrigaCX υποστηρίζει ότι ο δικαστικός αγώνας καθώς και τα διαρκή προβλήματα με τους επεξεργαστές πληρωμών «υπονόμευσαν» την ικανότητα της να έχει πρόσβαση σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι επεξεργαστές. 

Όπως αναφέραμε το Καναδικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων έχει διακόψει όλες τις συναλλαγές και εισήλθε σε καθεστώς προστασίας έναντι των πιστωτών του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα αναμένεται να πωληθεί, με το CoinDesk να υποστηρίζει ότι έχουν εκδηλώσει αρκετοί το ενδιαφέρον τους.

TweakTown

Gizmodo

  • Like 1
  • Confused 1