Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο εταιρείες συγκρούονται με αφορμή το απόρρητο.

Μία μέρα αφότου η Apple επιβεβαίωσε τα σχέδιά της για ένα νέο λογισμικό που θα της επιτρέψει να ανιχνεύει εικόνες κακοποίησης παιδιών στις φωτογραφίες iCloud των χρηστών, ο επικεφαλής του WhatsApp αναφέρει ότι αυτά τα σχέδια είναι «ανησυχητικά».

Σε δημοσίευσή του στο Twitter, ο Will Cathcart, χαρακτήρισε αυτή την ενημέρωση ως ένα «σύστημα παρακολούθησης» που θα μπορούσε πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθεί για τη σάρωση ιδιωτικού περιεχομένου για οτιδήποτε αποφασίσει η κυβέρνηση ή η ίδια η εταιρεία θέλει να ελέγξει. Έθεσε επίσης ερωτηματικά σχετικά με το πώς ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να αξιοποιηθεί στην Κίνα ή σε άλλες χώρες αλλά και το αν είναι πιθανό εφαρμογές spyware να το εκμεταλλευτούν.

Εκπρόσωπος της Apple αμφισβήτησε τον χαρακτηρισμό του Cathcart, σημειώνοντας ότι οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να απενεργοποιήσουν τις φωτογραφίες iCloud. Η Apple έχει επίσης αναφέρει πως το σύστημα έχει εκπαιδευτεί χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων του Εθνικού Κέντρου Αγνοουμένων και Κακοποιημένων παιδιών (National Center for Missing and Exploited children) των ΗΠΑ και δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλο λόγο.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Facebook θα αμφισβητούσε τα σχέδια της Apple. Η Apple εδώ και χρόνια συγκρούεται με το Facebook για τις πολιτικές ιδιωτικότητάς του, ακόμη και αφού το κοινωνικό δίκτυο υιοθέτησε end-to-end κρυπτογράφηση. Πιο πρόσφατα, οι δύο εταιρείες συγκρούστηκαν για ενημερώσεις απορρήτου που εμπόδισαν την ικανότητα του Facebook να παρακολουθεί τις προτιμήσεις των χρηστών, μια ενημέρωση που η εταιρεία αναφέρει πως θα βλάψει τα διαφημιστικά της έσοδα.