Μία διαφημιστική εκστρατεία, με χρηματοδότηση από τη Ρωσία και στόχο την προώθηση διχαστικών και πολιτικών μηνυμάτων, υποστηρίζει πως ανακάλυψε το Facebook. Σύμφωνα με το δίκτυο, η καμπάνια ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο και στο πλαίσιό της δαπανήθηκαν 100.000 δολάρια σε 3.000 διαφημίσεις.

Οι καταχωρίσεις δεν υποστήριζαν συγκεκριμένες πολιτικές προσωπικότητες, αλλά αφορούσαν μεταναστευτικά και φυλετικά ζητήματα, όπως και θέματα ίσων ευκαιριών. Κατεύθυναν τους χρήστες σε 470 λογαριασμούς περίπου, οι οποίοι διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες ή παραβίαζαν με άλλους τρόπους τους όρους χρήσης του Facebook.

 

Το κοινωνικό δίκτυο πιστεύει, χωρίς ωστόσο να μπορεί να το αποδείξει, πως οι λογαριασμοί δημιουργήθηκαν από την αποκαλούμενη Internet Research Agency. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει έδρα στην Αγία Πετρούπολη, ενώ αναρτά στα κοινωνικά δίκτυα μηνύματα υπέρ του Κρεμλίνου.

 

Το Facebook συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές για τη διερεύνηση του θέματος. Ήδη τα σχετικα’στοιχεία έχουν παραδοθεί στον ειδικό ανακριτή Robert Mueller, ο οποίος ήδη εξετάζει την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

 

Link.png Site: BBC