Μετά από αρκετές ημέρες σιωπής, ο CEO και συνιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, προχώρησε σε μια σειρά συνεντεύξεων προκειμένου να κάνει γνωστή τη θέση του ιδίου και της εταιρείας του σε ότι αφορά το σκάνδαλο που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα με τις τακτικές της εταιρείας Cambridge Analytica.

Στο μακροσκελές μήνυμα που δημοσίευσε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, ο Zuckerberg αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «έχουμε ως εταιρεία την υποχρέωση να προστατεύουμε τα δεδομένα σας και αν δε μπορούμε να το κάνουμε τότε δεν μας αξίζει να σας εξυπηρετούμε. Έχω ασχοληθεί το τελευταίο διάστημα με το να καταλάβω ακριβώς τι συνέβη και πως να διασφαλίσω ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί ξανά. Τα καλά νέα είναι ότι οι σημαντικότερες ενέργειες για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο να συμβεί και πάλι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί πριν αρκετά χρόνια. Όμως κάνουμε λάθη, πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πρέπει να τα κάνουμε άμεσα».

Στη συνέχεια ο CEO του Facebook εξιστορεί τα γεγονότα από τη μεριά του Facebook και πως το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο τα αντιμετώπισε όσο αυτά διαδραματιζόντουσαν την περασμένη εβδομάδα. Επανέλαβε την πάγια θέση της εταιρείας ότι ο λόγος για τον οποίο η Cambridge Analytica είχε πρόσβαση σε τόσα πολλά δεδομένα χρηστών του Facebook, οφείλεται στο γεγονός ότι η εταιρεία δημιούργησε την εφαρμογή της πριν την αλλαγή πολιτικής του Facebook το 2014 που περιόρισε δραστικά την πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών του σε τρίτους.

Συνοψίζοντας αναφέρει ότι υπήρχε παραβίαση εμπιστοσύνης μεταξύ του δημιουργού της εφαρμογής, Dr Aleksandr Kogan, του Facebook και της Cambridge Analytica αλλά και «μεταξύ του Facebook με τους ανθρώπους που μοιράζονται τα δεδομένα τους μαζί μας και απαιτούν να τους προστατεύουμε. Αυτό πρέπει να το διορθώσουμε».

Στις άμεσες κινήσεις του Facebook περιλαμβάνεται η έρευνα όλων των εφαρμογών που δημιουργήθηκαν πριν το 2014 προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παρόμοιες ύποπτες ενέργειες, αλλά και η ενημέρωση των χρηστών των οποίων τα δεδομένα έχουν χρησιμοποιηθεί κακόβουλα. Ακόμα θα υπάρξει αλλαγή για μεγαλύτερη ευκολία στη διαχείριση των δικαιωμάτων.

TheNextWeb