Πριν από λίγες ημέρες, ο Mark Zuckerberg, μαζί με την σύζυγό του Priscilla Chan, ανακοίνωσαν ότι θα δωρίσουν το 99% των μετοχών τους από το Facebook, αξίας $45 δισεκατομμυρίων, για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ωστόσο, αρκετοί έκριναν τον τρόπο διάθεσης των χρημάτων, εφόσον δίνονται σε μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης και όχι σε κάποιον φιλανθρωπικό οργανισμό. Επιθυμώντας να απαντήσει στην κριτική που του ασκείται, ο Zuckerberg δημοσίευσε ένα ακόμη μήνυμα, με το οποίο επιχειρεί να εξηγήσει τους λόγους δημιουργίας του Chan Zuckerberg Initiative, καθώς και τι σκοπεύει να κάνει ο ίδιος και η σύζυγός του με τα χρήματα.

 

Συγκεκριμένα, δηλώνει ότι, το γεγονός ότι το Chan Zuckerberg Initiative είναι δομημένο ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης και όχι ως συμβατικό ίδρυμα, θα τους επιτρέψει να χρηματοδοτήσουν μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς μέσω ιδιωτικών καταθέσεων, κάτι που δεν θα μπορούσαν να κάνουν ως φιλανθρωπικό ίδρυμα.

 

Επιπλέον, αρκετοί ισχυρίζονται ότι η κίνηση του Zuckerberg αποτελεί κόλπο φορολογικών απαλλαγών, επισημαίνοντας ότι, με τη δωρεά μετοχών αντί για μετρητά, γλιτώνει την καταβολή φόρων εισοδήματος. Αναφορικά με αυτό, δήλωσε ότι η δημιουργία εταιρείας περιορισμένης ευθύνης δεν του επιφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά του δίνει την ευελιξία να εκτελέσει την αποστολή του αποτελεσματικότερα. Μάλιστα, δήλωσε ότι εάν επεδίωκε φορολογική απαλλαγή, θα τον συνέφερε να δημιουργήσει φιλανθρωπικό ίδρυμα.

 

Ακόμη, ο Zuckerberg υπέστη κριτική διότι αποφάσισε να δημιουργήσει δικό του ίδρυμα, και όχι να δωρίσει τα χρήματα σε ένα ήδη υπάρχον, γεγονός το οποίο θα καταναλώσει μεγάλο μέρος του ποσού.

 

Επίσης, στην αρχική ανακοίνωσή του δεν ανέφερε συγκεκριμένους τομείς δράσης, αλλά περιορίστηκε απλώς δηλώνοντας ότι θα εστιάσει στην πρόοδο της ανθρωπότητας και την προαγωγή της ισότητας. Στην πρόσφατη δημοσίευσή του όμως, πρόσθεσε ως αρχικούς τομείς δράσης την εκπαίδευση των ατόμων, τη θεραπεία ασθενειών και τη σύσταση ισχυρών κοινωνιών.

 

Link.png Site: TheVerge