Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το mobile αποτελεί σημαντικότατο μέρος της στρατηγικής του Facebook, η παρουσία του συνιδρυτή του, Mark Zuckerberg, στην φετινή MWC δεν αποτέλεσε έκπληξη.

Σε μια ομιλία που διήρκεσε κάτι λιγότερο από μία ώρα, ο Zuckerberg αναφέρθηκε επανειλημμένα στο όραμά του για έναν ακόμη πιο συνδεδεμένο κόσμο, παρουσίασε την πρωτοβουλία του internet.org ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την πρόσφατη εξαγορά του WhatsApp που προκάλεσε αίσθηση.

 

Πιο συγκεκριμένα, το βασικό θέμα της ομιλίας του ιδρυτή του Facebook αφορούσε το internet.org, μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν εταιρείες και οργανισμοί από όλο τον κόσμο και σκοπό έχει την παροχή πρόσβασης στα δύο τρίτα του πλανήτη που δεν είναι ακόμη συνδεδεμένα στο διαδίκτυο.

 

Θεωρώντας πως η σύνδεση αυτή καθαυτή δεν είναι αυτοσκοπός αλλά πως μπορεί να προσφέρει πρόσβαση σε βασικά αγαθά, ο Zuckerberg έκανε λόγο για φτηνή ή ακόμα και δωρεάν παροχή υπηρεσιών που αφορούν στην επικοινωνία και την εκπαίδευση.

 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στόχος του internet.org είναι να γίνει «το 911 (σ.σ. ο αριθμός πρώτης ανάγκης στις ΗΠΑ) του διαδικτύου». Αυτό σημαίνει μη-πολυμεσική πληροφορία που βασίζεται αποκλειστικά σε κείμενο και αφορά, για παράδειγμα, την ανταλλαγή μηνυμάτων, βασικές δυνατότητες αναζήτησης, πρόγνωση καιρού, πρόσβαση στη Wikipedia (και, ανάμεσα σε αυτά, πρόσβαση στο Facebook).

 

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα κερδίσει το Facebook και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες από μια τέτοια πρωτοβουλία, η απάντηση του Zuckerberg ήταν μάλλον αναμενόμενη: περισσότερους χρήστες. Ανέφερε, συγκεκριμένα, πως το όραμά του όταν ξεκινούσε το Facebook ήταν να καταφέρει κάποια στιγμή να συνδέσει ολόκληρο τον κόσμο και το internet.org κινείται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Το ίδιο όραμα εξυπηρετεί και το WhatsApp, το οποίο ο Zuckerberg θεωρεί πως έχει τη δυναμική να συνδέσει στο κοντινό μέλλον πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως. Με αυτό το δεδομένο, θεωρεί πως το ιλιγγιώδες ποσό των 19 δις δολαρίων για την εξαγορά του ήταν δικαιολογημένο.

 

Φάνηκε πάντως καθησυχαστικός απέναντι σε όσους ανησυχούν για το μέλλον της εφαρμογής μετά την εξαγορά, τονίζοντας πως δεν θα αλλάξει τίποτα για τους χρήστες του. Στάθηκε, μάλιστα, στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος του περιεχομένου που ανταλλάσσεται μέσω WhatsApp δεν αποθηκεύεται σε κάποιον server αλλά διαγράφεται μετά την παραλαβή του, κάτι που «δεν πρόκειται να αλλάξει».

 

Κατά τα άλλα, ο συνιδρυτής του Facebook έκανε μια σύντομη αναφορά στο θέμα της NSA λέγοντας πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ήταν τόσο διαφανής όσο θα έπρεπε ενώ σε ερώτηση για την αποτυχημένη προσπάθεια εξαγοράς του Snapchat αρνήθηκε μάλλον επιδεικτικά να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

 

Η αποστολή του insomnia.gr στo MWC 2017 είναι χορηγία της MediaMarkt