O δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος άσκησε κριτική στα «μονοπώλια» των τεχνολογικών εταιρειών, όπως το Facebook και η Google, αποκαλώντας τα κίνδυνο για τη δημοκρατία.

Σε δείπνο στο οποίο παρακάθησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, δήλωσε ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν «εμπόδια στην καινοτομία», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνουν τη στάση της κοινής γνώμης.

Την ίδια ώρα προέβλεψε ότι οι ημέρες τους είναι μετρημένες, επειδή θα περιορισθεί η ισχύς τους από τις φορολογικές και ρυθμιστικές αρχές. Άσκησε εντονότατη κριτική σε ό,τι αποκάλεσε πρωτοφανή μετασχηματιστική δύναμη των μεγάλων διαδικτυακών εταιρειών, καθώς αυτές δεν εμφανίζονται διατεθειμένες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Αναφερόμενος στο Google και το Facebook αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, υπογράμμισε ότι χρειάζεται πραγματική προσπάθεια εγγύησης και υπεράσπισης αυτού που ο John Stuart Mill αποκάλεσε «ελευθερία της σκέψης». Υπάρχει η πιθανότητα, εάν αυτή χαθεί, οι πολίτες της ψηφιακής εποχής να δυσκολευθούν να την ανακτήσουν. Κάτι που θα έχει «ευρύτερες πολιτικές συνέπειες», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, ο 87χρονος «γκουρού των αγορών έπλεξε το εγκώμιο στην Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού Margrethe Vestager, η οποία είπε ότι θα πρέπει να καταστεί «νέμεση» για τις εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

BBC