Ίσως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του Facebook, που αποτελεί πόλο έλξης των περισσότερων χρηστών, είναι οι φωτογραφίες. Παρόλα αυτά, εκατομμύρια χρήστες με προβλήματα στην όραση δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το χαρακτηριστικό αυτό.

Το Facebook όμως παρουσιάζει τη λειτουργία automatic alternative text, η οποία είναι αρχικά διαθέσιμη στο iOS και στη συνέχεια θα γίνει διαθέσιμη για το Android και το διαδίκτυο. Η συγκεκριμένη λειτουργία αναγνωρίζει τα αντικείμενα σε μια φωτογραφία χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση και στη συνέχεια αξιοποιεί τη λειτουργία VoiceOver του iOS για να εκφωνήσει περιγραφές των φωτογραφιών στον χρήστη.

 

Η λειτουργία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο όμως μπορεί ήδη, παραδείγματος χάρη, να αναγνωρίσει διαφορετικά μεταφορικά μέσα (αυτοκίνητο, αεροπλάνο) και να περιγράψει ανθρώπους (μωρό, χαμογελαστός).

 

Δεν χρησιμοποιεί μόνο το Facebook τη μηχανική μάθηση για την αναγνώριση φωτογραφιών, καθώς παρόμοιες τεχνολογίες αξιοποιούν οι αναζητήσεις φωτογραφιών στο Google Photos και το Flickr. Φυσικά, εξακολουθούν να γίνονται αρκετά λάθη και εκατομμύρια αντικείμενα δεν έχουν αντιστοιχηθεί ακόμη.

 

Η λειτουργία έχει ρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρέχει πληροφορίες για μια φωτογραφία μόνο εάν γνωρίζει με τουλάχιστον 80% σιγουριά τι απεικονίζεται. Όταν όμως πρόκειται για ευαίσθητα ζητήματα, όπως λόγου χάρη ζητήματα εθνικότητας, θα παρέχει πληροφορίες μόνο εάν υπάρχει απόλυτη σιγουριά, καθώς η εταιρεία κρίνει ότι η απουσία δεδομένων είναι προτιμότερη από τα λανθασμένα δεδομένα.

 

gallery_363048_2550_353757.png

 

Το automatic alternative text λοιπόν, αποτελεί μια σημαντική τεχνολογία που θα επιτρέψει σε άτομα με προβλήματα όρασης να αξιοποιούν περισσότερες από τις δυνατότητες που προσφέρει το Facebook, όμως αναμένεται να ωφελήσει και το ίδιο το Facebook, αυξάνοντας τη βάση των χρηστών του.

 

Link.png Site: TheVerge