Tο γαλλικό «φλερτ» με τους παγκόσμιους «γίγαντες» του τεχνολογικού κλάδου φαίνεται να πετυχαίνει. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έπεισε 140 ηγέτες επιχειρήσεων, από τους χιλιάδες που δίνουν το «παρών» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, να κάνουν προηγουμένως μία στάση στις Βερσαλίες.

Ανάμεσα σε όσους αποδέχθηκαν την πρόταση, και βρέθηκαν στη χώρα στις αρχές της εβδομάδας, ήταν ο Lloyd Blankfein της Goldman Sachs, ο Jamie Dimon της JP Morgan, ο Sundar Pichai της Google και ο Sheryl Sandberg του Facebook.

Η Γαλλία εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που δίνουν στις επιχειρήσεις σημαντική ευελιξία στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων. Επίσης απολαμβάνει ένα πρωτοφανές κύμα θετικής δημοσιότητας, καθώς οι αριθμοί δείχνουν ότι ακμάζουν οι start ups και τα σχετικά επενδυτικά κεφάλαια.

Έμενε εντούτοις να αποδειχθεί κατά πόσο θα πεισθούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί να προχωρήσουν σε μαζικές επενδύσεις. Το Facebook άνοιξε ένα ερευνητικό κέντρο τεχνικής νοημοσύνης στο Παρίσι πριν από δύο έτη, και πιο πρόσφατα άνοιξε μια τεχνολογική «θερμοκοιτίδα» στο κέντρο καινοτομίας «Station F». Παρ’ όλα αυτά τα ανθρώπινο δυναμικό παραμένει περιορισμένο. Η Google εγκαινίασε ένα μεγαλύτερο γραφείο στο Παρίσι, το οποίο όμως δεν έχει επεκτείνει σημαντικά.

Από τις Βερσαλίες, ωστόσο, Facebook και Google ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αυξήσουν τις επενδύσεις στη Γαλλία.

Το Facebook εξετάζει να αυξήσει το προσωπικό στο κέντρο τεχνητής νοημοσύνης στα 100 άτομα (από 50 σήμερα) έως το 2022, ενώ σχεδιάζει να επενδύσει 21,2 εκατ. δολάρια σε εξοπλισμό, όπως servers για την αποθήκευση δεδομένων από δημόσιους οργανισμούς.

Από την άλλη πλευρά, η Google ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει ένα κέντρο τεχνητής νοημοσύνης στο Παρίσι, το οποίο θα επικεντρωθεί σε τεχνολογικές εφαρμογές για τους κλάδους της υγείας και του περιβάλλοντος. Επίσης, σχεδιάζει την πρόσληψη επιπλέον 120 ερευνητών που θα προστεθούν στους 120 μηχανικούς που ήδη απασχολούνται.

Venturebeat