Για πρώτη φορά, το Facebook δημοσιοποιεί τους συγκεκριμένους κανόνες για το «κατέβασμα» περιεχομένου, κατόπιν σχετικής αναφοράς προς τους moderators της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

Σε ένα κείμενο 27 σελίδων με αντικείμενο τους κανόνες δεοντολογικής συμπεριφοράς των άνω των 2 δισ. χρηστών, δίνονται οι ορισμοί του μισαλλόδοξου λόγου, των βίαιων απειλών, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης κ.ο.κ. Πρόκειται για ό,τι πλησιέστερο σε έναν παγκόσμιο κώδικα δεοντολογικής συμπεριφοράς, ο οποίος μέχρι πρόσφατα παρέμενε στο σκοτάδι από το κοινωνικό δίκτυο. Πάντως, τη δημοσιοποίηση του κειμένου ακολούθησαν κριτικές και απορίες, όσον αφορά τις επιλογές της εταιρίας.

Τα πρότυπα συμπεριφοράς της κοινότητας των μελών μπορούν να ιδωθούν ως το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας εμπειρίας από τη συμπεριφορά των χρηστών, ενώ δίνουν στους υπεύθυνους αρκετά συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να κάνουν σύντομες και συνεκτικές κρίσεις.

Το Facebook δημοσιοποίησε τις πολιτικές δεοντολογίας που υιοθετεί, προκειμένου να αναδειχθεί πού η εταιρεία θέτει τη διαχωριστική γραμμή σε σχέση με μια σειρά από αμφιλεγόμενα ζητήματα, σύμφωνα με τη Monika Bickert, αντιπρόεδρο στον τομέα της διαχείρισης των παγκόσμιων πολιτικών (global policy management). Επίσης πλέον για πρώτη φορά οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να αιτούνται επανεξέταση των αποφάσεων.

Κατά τη εξέτασή του στο Κογκρέσο, ο CEΟ της εταιρίας Mark Zuckerberg ερωτήθηκε κατά πόσο το Facebook αντιδεοντολογικά «κατεβάζει» περισσότερο περιεχόμενο που συνδέεται με πολιτικά συντηρητικό περιεχόμενο παρά φιλελεύθερο. Επίσης, υπήρξαν αναφορές πως «κακόβουλο» περιεχόμενο, όπως αναρτήσεις από ψεύτικα προφίλ ή post για την πώληση οπιοειδών, δεν «καταβαίνει» παρά τις καταγγελίες.

Η εταιρεία απασχολεί πλέον 7.500 moderators, κατά 40% περισσότερους από πέρυσι, οι οποίοι ελέγχουν περιεχόμενο σε 40 γλώσσες. Το Facebook δήλωσε ότι σκοπεύει να προσλάβει περισσότερους εργαζόμενους σε γλώσσες όπου απαιτείται μεγαλύτερος έλεγχος – με τις προσλήψεις να αποτελούν πάντως και πάλι σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στα 2,2 δισεκατομμύρια χρηστών της πλατφόρμας.

Στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο, ο Zuckerberg υποσχέθηκε ότι η εφαρμογή των προτύπων δεοντολογικής συμπεριφοράς θα βελτιωθεί με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτά τα συστήματα, ωστόσο, επειδή εκπαιδεύονται από ανθρώπους, είναι επιρρεπή στα ίδια σφάλματα με τις ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Bloomberg

  • Like 1