Ακόμα και μετά την διακοπή της λειτουργίας της Cambridge Analytica τον περασμένο Μάιο, το Facebook συνεχίζει να απαντάει σε ερωτήσεις σχετικά με τα δεδομένα και τα στοιχεία που παρέδωσε ή όχι στην εταιρεία.

Σε μία ακρόαση με νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύο στελέχη του δικτύου κοινωνικής δικτύωσης είπαν ότι από όσο γνωρίζουν, δεν καμία πληροφορία ή στοιχείο Ευρωπαίου πολίτη δεν παραδόθηκε στην Cambridge Analytica.

Τα δύο στελέχη δεν ήταν σε θέση να υποστηρίξουν τα λεγόμενα τους με απόλυτη βεβαιότητα, σύμφωνα με το Bloomberg, αφού το Facebook δεν έχει ακόμα διεξάγει την δική του εσωτερική έρευνα, η οποία θα ξεκινήσει αφότου ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα -για παραβίαση της ιδιωτικότητας- από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παρόλα αυτά, βάσει της ανάλυσης της εταιρείας και της μαρτυρίας του Dr. Aleksandr Kogan, του ερευνητή που παρέδωσε τα δεδομένα των χρηστών του Facebook στην Cambridge Analytica, ένα πρώτο συμπέρασμα που έχει προκύψει είναι ότι στις πληροφορίες που διαμοιράστηκε με την Cambridge Analytica, δεν συμπεριλαμβάνονταν δεδομένα Ευρωπαίων χρηστών. Αυτό βεβαίως οφείλεται κατά πρώτο λόγο στο γεγονός ότι η Cambridge Analytica ήθελε να αναλύσει μόνο τα δεδομένα Αμερικανών χρηστών του Facebook για τις πολιτικές εκστρατείες στις ΗΠΑ.

Το Facebook είχε κάνει γνωστό στο παρελθόν σε 2,7 εκατομμύρια Ευρωπαίους χρήστες ότι η εφαρμογή του Dr. Aleksandr Kogan ενδέχεται να είχε πρόσβαση στα δεδομένα τους, ωστόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μάλλον απογοητευμένοι με την στάση που κρατάει η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για την δεύτερη από μία σειρά ακροάσεων που έχουν προγραμματιστεί, με την ακρόαση της COO του Facebook, Sheryl Sandberg να ακολουθεί στις 2 Ιουλίου.

Engadget