Ως μια από τις μεγαλύτερες εξελίξεις στη γλώσσα προγραμματισμού PHP μπορεί να θεωρηθεί η σημερινή ανακοίνωση του Facebook. Η μεγαλύτερη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, στηρίζεται από την αρχή στη PHP για την ανάπτυξη νέων λειτουργιών εξαιτίας της ευκολίας προγραμματισμού/εκμάθησης/αποσφαλμάτωσης, κάτι που επιτρέπει στο Facebook συνεχή γρήγορη ανάπτυξη.

 

Τα τελευταία δύο χρόνια, μια μικρή ομάδα μηχανικών του Facebook ανέπτυξε το HipHop το οποίο και χρησιμοποιεί με τεράστια επιτυχία το Facebook. Το HipHop δεν είναι ακριβώς compiler αλλά στην ουσία μετατρέπει το πηγαίο κώδικα της PHP σας σε βελτιστοποιημένο κώδικα C++ και στη συνέχεια χρησιμοποιεί g++ για το compile.

 

Τα οφέλη είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα ο φόρτος χρήσης του επεξεργαστή ενός Web Server μειώθηκε κατά μέσο όρο 50% ανάλογα με την ιστοσελίδα κάτι που οδήγησε σε εξοικονόμηση χρημάτων από το περιορισμό αγοράς νέων server.

 

Τα αποτελέσματα αυτά οδήγησαν το Facebook στην σημερινή ανακοίνωση με την οποία διαθέτει το HipHop κάτω από την άδεια ανοιχτού λογισμικού για περαιτέρω ανάπτυξη και χρήση σε ιστοσελίδες που χρειάζονται καλύτερο scaling.

 

Τα ξημερώματα Τετάρτης (5.30πμ) θα γίνει η επίσημη παρουσίαση από τα κεντρικά γραφεία του Facebook και η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του ustream.tv. Στην ακόλουθη ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για το τρόπο λειτουργίας του Hip Hop.

 

Link.png Site: Επίσημη Ανακοίνωση

Video Video: Facebook Ustream.TV Channel