Θαμμένη στην ιδιαίτερα πυκνή σε δεδομένα ετήσια έκθεση της Meta προς την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη, ήταν μία απροσδόκητα αυστηρή πρόταση, η οποία περιγράφει ένα σενάριο όπου η εταιρεία, γνωστή παλαιότερα ως Facebook, θα τερματίσει τη λειτουργία των Instagram και Facebook για τους Ευρωπαίους πολίτες αν δεν αλλάξει το νομικό πλαίσιο ή δεν βρεθεί τρόπος να εξακολουθήσει να αξιοποιεί τις υπάρχουσες «διατλαντικές συμφωνίες» για τις μεταφορές δεδομένων (όπως για παράδειγμα είναι η Ασπίδα Απορρήτου ή Privacy Shield).

Το νομοθετικό πλαίσιο Ασπίδα Απορρήτου (Privacy Shield) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακλήθηκε τον Ιούλιο του 2020 μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (η απόφαση είναι γνωστή ως Schrems II από τον γνωστό δικηγόρο Max Schrems, ο οποίος προχώρησε σε αγωγές εναντίον του Facebook για παραβιάσεις απορρήτου σε βάρος Ευρωπαίων πολιτών).

Με την απόφαση του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποχρεώνει τις διαδικτυακές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που επιθυμούν να εξακολουθήσουν να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους στην Ευρωπαϊκή ήπειρο να προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές. Από τον Ιούλιο του 2020 λοιπόν, απαγορεύεται η μεταφορά δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών σε διακομιστές που βρίσκονται επί Αμερικανικού εδάφους, επειδή κάτι τέτοιο αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της Ευρωπαϊκού Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) καθώς καθίστανται ευάλωτα στις πολιτικές μαζικής παρακολούθησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Το μεγάλο πρόβλημα για τη Meta είναι ότι οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί προστασίας δεδομένων της απαγορεύουν να μεταφέρει, να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών σε διακομιστές της, οι οποίοι βρίσκονται επί Αμερικανικού εδάφους. Η Meta υποστηρίζει ότι η δυνατότητα μεταφοράς των δεδομένων των χρηστών της από την μία ήπειρο στην άλλη είναι ζωτικής σημασίας για την επιχείρησή της, τόσο σε λειτουργικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο στοχευμένης διαφήμισης. Τώρα, και επειδή η Meta δεν έχει επί του παρόντος συνάψει νέες συμφωνίες κοινής χρήσης δεδομένων, απειλεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή ήπειρο με τα Facebook και Instagram.

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης, ότι εκτός από τη Meta, και άλλες εταιρείες, όπως οι Google και Amazon, βασίζονται στις λεγόμενες «Πρότυπες Συμβατικές Ρήτρες» για τις διεθνείς διαβιβάσεις δεδομένων. Οι ρήτρες απηχούν τις απαιτήσεις του ΓΚΠΔ (GPDR), καθώς και τις κρίσεις στις οποίες κατέληξε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απόφαση Schrems II και επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ένα υψηλό επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

meta-featured-1068x601.jpg

«Αν δεν είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε δεδομένα μεταξύ χωρών και περιοχών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε ή αν τεθούν περιορισμοί στον διαμοιρασμό δεδομένων μεταξύ των προϊόντων και των υπηρεσιών μας, θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα μας να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας, τον τρόπο με τον οποίο παρέχουμε τις υπηρεσίες μας ή την ικανότητά μας να στοχεύουμε διαφημίσεις» αναφέρει η Meta σε δήλωση της. Στην έκθεση της προς την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Meta διευκρινίζει ότι πιθανότατα θα καταφέρει να συνάψει νέες συμφωνίες για το 2022, ωστόσο αν δεν το καταφέρει, «δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει ορισμένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες της στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των Facebook και Instagram».

Η Λονδρέζικη οικονομική εφημερίδα City A.M. επικοινώνησε με την Meta για να δοθούν διευκρινήσεις, και έλαβε απάντηση από τον Nick Clegg, τον Αντιπρόεδρο Παγκόσμιων Υποθέσεων και Επικοινωνιών της εταιρείας, ο οποίος προσπάθησε να εξισώσει τα δεινά μίας εταιρείας με χρηματιστηριακή αξία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με εκείνα των… μικρών επιχειρήσεων. «Την ώρα που επιδιώκουμε να ανακάμψουμε από τις συνέπειες της ασθένειας COVID-19, η έλλειψη προστατευμένων, ασφαλών και νόμιμων διεθνών διαβιβάσεων δεδομένων θα έβλαπτε την οικονομία και θα παρεμπόδιζε την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που βασίζονται σε δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός από μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, σε πολλούς τομείς. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένα μικρό startup τεχνολογίας στη Γερμανία δεν θα είναι σε θέση πλέον να χρησιμοποιεί έναν πάροχο cloud με έδρα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Μια Ισπανική εταιρεία ανάπτυξης προϊόντος δεν θα μπορούσε πλέον να εκτελεί μία λειτουργία σε πολλές ζώνες ώρας. Μία Γαλλική εταιρεία λιανικής πώλησης ενδέχεται να διαπιστώσει ότι δεν μπορεί πλέον να διατηρεί τηλεφωνικό κέντρο στο Μαρόκο. Προτρέπουμε τις ρυθμιστικές αρχές να υιοθετήσουν μια αναλογική και πραγματιστική προσέγγιση για να ελαχιστοποιήσουν την αναστάτωση σε πολλές χιλιάδες επιχειρήσεις που, όπως το Facebook, βασίζονται σε αυτούς τους μηχανισμούς (εννοεί τις πρότυπες συμβατικές ρήτρες και την ασπίδα απορρήτου) καλή τη πίστη για να μεταφέρουν δεδομένα με ασφαλή και ασφαλή τρόπο» δήλωσε ο Nick Clegg.

Μετά από τις δηλώσεις του Nick Clegg, ένας εκπρόσωπος του Facebook επικοινώνησε για δεύτερη φορά με την εφημερίδα City A.M. για να προχωρήσει σε διευκρινήσεις: «Δεν έχουμε καμία απολύτως επιθυμία και κανένα σχέδιο αποχώρησης από την Ευρώπη, αλλά η απλή πραγματικότητα είναι ότι η Meta, και πολλές άλλες επιχειρήσεις, οργανισμοί και υπηρεσίες, βασίζονται στις διαβιβάσεις δεδομένων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προκειμένου να λειτουργήσουμε παγκόσμιες υπηρεσίες. Όπως και άλλες εταιρείες, έχουμε ακολουθήσει τους Ευρωπαϊκούς κανόνες και βασιζόμαστε στις πρότυπες συμβατικές ρήτρες και σε κατάλληλα μέτρα ασφαλείας δεδομένων για να λειτουργήσουμε μία υπηρεσία παγκόσμιας εμβέλειας. Θεμελιωδώς, οι επιχειρήσεις χρειάζονται σαφείς, παγκόσμιους κανόνες για την προστασία των διατλαντικών διαβιβάσεων δεδομένων μακροπρόθεσμα και, όπως περισσότερες από 70 άλλες εταιρείες σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, παρακολουθούμε στενά τον πιθανό αντίκτυπο στις Ευρωπαϊκές μας δραστηριότητες καθώς οι εξελίξεις προχωρούν».

Ενημέρωση 9/2 - Με μακροσκελές άρθρο της, η Meta αναφέρει ότι «σε καμία περίπτωση δεν απειλεί την Ευρώπη από το να αποχωρήσει από την Ευρώπη»

  • Like 1
  • Thanks 4
  • Confused 1