Ο Mark Zuckerberg λέει πως στο Facebook εξετάζουν νέους τρόπους για να κάνουν το πολιτικό περιεχόμενο λιγότερο ορατό στην πλατφόρμα, και πως η εταιρεία του ενδέχεται να κάνει αλλαγές στο News Feed για να καταστήσει κάτι τέτοιο δυνατό.

Τα παραπάνω σχόλια προέρχονται από την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του Facebook με επενδυτές, μετόχους και αναλυτές για την πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων του, όπου και ο Mark Zuckerberg έκανε γνωστές τις προτεραιότητες της εταιρείας για το έτος 2021.

«Οι άνθρωποι δεν θέλουν τα πολιτικά και οι διαμάχες να μονοπωλούν την εμπειρία τους» είπε ο Mark Zuckerberg και συμπλήρωσε ότι η εταιρεία του θα σταματήσει μόνιμα τις συστάσεις/ προτάσεις -μέσω των αλγόριθμων της- για ομάδες που είναι αφιερωμένες σε πολιτικά ή κοινωνικά ζητήματα. Το Facebook είχε προχωρήσει σε παύση τέτοιων προτάσεων ή συστάσεων πριν τις προεδρικές εκλογές του 2020 ωστόσο ο Mark Zuckerberg λέει πως πρόκειται να καταστήσουν τις όποιες αλλαγές μόνιμες στην πλατφόρμα και μάλιστα όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά για όλες τις χώρες.

Ο ίδιος δεν θέλησε να εισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για το πως η ομάδα προγραμματιστών του Facebook θα καταστήσει κάτι τέτοιο δυνατό ή πως θα προσδιορίζεται κάτι που σχετίζεται με την «πολιτική» ωστόσο τόνισε ότι εξακολουθεί να είναι υπερ της «ελευθερίας της έκφρασης» και πως δεν ήθελε να περιορίσει την ικανότητα των χρηστών να εκφράζουν πολιτικές απόψεις ωστόσο η εταιρεία του οφείλει να ανταποκριθεί στο feedback των χρηστών που υποδεικνύει ότι το πολιτικό περιεχόμενο δεν είναι δημοφιλές. Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά την 15ετή πορεία του Facebook, οι πολιτικές συζητήσεις και διαμάχες έχουν μονιμοποιηθεί στο News Feed των περισσότερων χρηστών -απλώς ρίξτε μία ματιά στο News Feed σας και θα βρείτε τουλάχιστον μία τέτοια ανάρτηση την ημέρα- δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πως θα καταφέρει η γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης να επηρεάσει την συμπεριφορά των χρηστών της – ειδικά από την ώρα που πολλοί πιστεύουν ότι ήδη η εταιρεία λογοκρίνει τις απόψεις με τις οποίες η ίδια δεν συμφωνεί.

Από ότι φαίνεται, πρόκειται για ένα ακόμη σημάδι ότι το Facebook επιθυμεί να «ρίξει» τη θερμοκρασία στη πλατφόρμα του μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020 και τις επικρίσεις που είχε δεχτεί για τον ρόλο που έπαιξε στις ταραχές και τα επεισόδια που ακολούθησαν με την εισβολή των υποστηρικτών του Donald Trump στο Καπιτώλιο, στην Ουάσινγκτον.

Ο Mark Zuckerberg δήλωσε: «… οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι κοινότητες που χρησιμοποιούνται για την σύνδεση και την επικοινωνία των ανθρώπων είναι υγιείς και θετικές. Πρόκειται για ένα ζήτημα που μας απασχολεί εδώ και καιρό. Ένας τρόπος φυσικά για να κάνουμε κάτι τέτοιο είναι καταρχήν να απορρίπτουμε ομάδες που δεν τηρούν τους κανόνες μας όσον αφορά τη βία ή την ρητορική μίσους. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, κάναμε γνωστό ότι αφαιρέσουμε περισσότερες από ένα εκατομμύρια ομάδες μόνο εκείνη τη χρονιά. Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ομάδες, οι οποίες μπορεί να μην παραβιάζουν τις πολιτικές μας, αλλά θέλουμε να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους από το να συμμετέχουν σε αυτές. Για παράδειγμα, σταματήσαμε να προτείνουμε/ συνιστούμε πολιτικές και κοινωνικές ομάδες στις ΗΠΑ πριν τις εκλογές. Προσπαθούμε να το βελτιστοποιήσουμε το συγκεκριμένο μέτρο, ωστόσο τώρα εξετάζουμε το ενδεχόμενο να διατηρήσουμε τις πολιτικές ή κοινωνικές ομάδες εκτός των συστάσεων/ προτάσεων σε μακροπρόθεσμη βάση και μάλιστα να επεκτείνουμε αυτή τη στάση σε παγκόσμιο επίπεδο. Για να είμαι σαφής, πρόκειται επί της ουσίας για μία συνέχιση της εργασίας που κάνουμε εδώ και αρκετό καιρό με στόχο να μειώσουμε τις "θερμόαιμες" συζητήσεις και να αποθαρρύνουμε τις διχαστικές συζητήσεις και κοινότητες.

Υπό το ίδιο πρίσμα, εξετάζουμε επίσης τα βήματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον όγκο του πολιτικού περιεχομένου στο news feed. Για την ώρα, ακόμα προσπαθούμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για να κάνουμε κάτι τέτοιο. Και για να είμαι σαφής, φυσικά και θα επιτρέπουμε στους ανθρώπους να συμμετέχουν σε πολιτικές συζητήσεις και ομάδες εφόσον το επιθυμούν, καθώς μπορεί να είναι και σημαντικές και χρήσιμες. Ενδέχεται να αφορούν τρόπους για να οργανωθούν κινητοποιήσεις ή να καυτηριάζουν ζητήματα ή να επιτρέπουν σε άλλους να μάθουν πράγματα από άτομα με διαφορετική αντίληψη. Επομένως, θέλουμε αυτές οι συζητήσεις να συνεχίζουν να γίνονται. Ωστόσο ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα, που προέρχεται από το feedback της κοινότητας, είναι ότι οι άνθρωποι δεν θέλουν οι πολιτικές συζητήσεις και οι διαξιφισμοί να μονοπωλούν την εμπειρία που έχουν στις υπηρεσίες μας».