Η Meta φέρεται να περιόρισε τους επίσημους λογαριασμούς των μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία περιορίζει εν μέρει την πρόσβαση στο Facebook. Η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor αναφέρει ότι η κίνηση αυτή είναι απάντηση στη Meta που περιόρισε τους λογαριασμούς τεσσάρων μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο. Ανέφερε ότι η Meta παραβίασε τη ρωσική νομοθεσία με αυτόν τον τρόπο.

Η Roskomnadzor ζήτησε εξηγήσεις και είπε στη Meta να αφαιρέσει τα μέτρα περιορισμού την Πέμπτη. Μετά την άρνηση της εταιρείας, οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να περιορίσουν την πρόσβαση στο Facebook, μια κίνηση που η Roskomnadzor αναφέρει ότι είναι σύμφωνη με το νόμο. Η ρυθμιστική αρχή ισχυρίζεται ότι έχει καταγράψει 23 περιπτώσεις τέτοιας λογοκρισίας σε ρωσικά μέσα και άλλους πόρους του διαδικτύου από το Facebook από τον Οκτώβριο του 2020.

Η έκταση αυτών των περιορισμών δεν είναι ακόμη σαφής. Ο Nick Clegg, πρόεδρος παγκοσμίων υποθέσεων της Meta, ανέφερε ότι η ρυθμιστική αρχή είπε στην εταιρεία του να σταματήσει τον έλεγχο, τη διασταύρωση και την επισήμανση περιεχομένου (fact checking) που δημοσιεύεται από τέσσερις ρωσικούς κρατικούς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης. Η Meta αρνήθηκε και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Roskomnadzor να περιορίσει τη χρήση των υπηρεσιών της πρώτης.

Ο Clegg πρόσθεσε ότι οι Ρώσοι πολίτες χρησιμοποιούν τις εφαρμογές της Meta για να συνομιλήσουν και να συσπειρωθούν. Όπως αναφέρει ο ίδιος, η Meta θέλει να συνεχίσει να κάνει τη φωνή τους να ακούγεται, οι άνθρωποι να μοιράζονται ό, τι συμβαίνει και να οργανώνονται μέσω του Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger.

Οι αναφορές υποδεικνύουν ότι η Ρωσία προσπάθησε να κάνει προπαγάνδα και να παραπληροφορήσει τους ανθρώπους για εβδομάδες πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το NBC News, οι ειδικοί αναμένουν ότι το επίπεδο παραπληροφόρησης θα αυξηθεί σημαντικά.

Καθώς η εισβολή ξεκίνησε την Πέμπτη, το Facebook ενεργοποίησε το εργαλείο «Κλειδώματος Προφίλ» (lock profile) στην Ουκρανία για να βοηθήσει τους κατοίκους να προστατεύσουν τους λογαριασμούς τους. Η ομάδα Ασφαλείας του Twitter, εν τω μεταξύ, μοιράστηκε μερικές συμβουλές στα ουκρανικά για το πώς να διατηρήσουν οι άνθρωποι ασφαλείς τους λογαριασμούς τους.

  • Like 7