Οι λειτουργίες κλήσεις είχαν αφαιρεθεί το 2014 από την κύρια Facebook εφαρμογή για να προστεθούν στο Messenger

Επαναφορά των λειτουργιών κλήσεων φαίνεται να ετοιμάζει το Facebook στη κύρια εφαρμογή του, καθώς χρήστες σε κάποιες χώρες μπορούν ήδη να πραγματοποιήσουν κλήσεις ομιλίας και βίντεο απευθείας από την Facebook εφαρμογή. Για την ώρα, η εταιρεία δοκιμάζει τις λειτουργίες, με απώτερο σκοπό να ελαττώσει το πόσο συχνά οι χρήστες αλλάζουν μεταξύ Facebook και Messenger.

Messenger και Facebook ήταν μία κοινή εφαρμογή, μέχρι το 2014, όταν η εταιρεία αποφάσισε να τις χωρίσει σε δύο διαφορετικές εφαρμογές, αφαιρώντας τις Messenger λειτουργίες από το Facebook. Οι χρήστες αναγκάστηκαν να κατεβάσουν την Messenger εφαρμογή για να συνεχίσουν να στέλνουν μηνύματα μεταξύ τους ή να πραγματοποιούν κλήσεις μέσω της πλατφόρμας.

Το Facebook επίσης φέρεται να δοκιμάζει μια περιορισμένη έκδοση των εισερχόμενων του Messenger στην κύρια εφαρμογή του Facebook, επεκτείνοντας τις δυνατότητες και χωρίς να χρειάζεται να γίνεται συχνή εναλλαγή μεταξύ των εφαρμογών.

Ο Connor Hayes του Messenger είπε πως το Facebook άρχισε να βλέπει το Messenger ως μια υπηρεσία παρά σαν μια αυτόνομη εφαρμογή. Μιλώντας στο Bloomberg, πρόσθεσε πως το Messenger είναι ο "συνδετικός ιστός" που επιτρέπει στο κοινό τους να επικοινωνεί, ανεξαρτήτως υπηρεσίας. Το Facebook πιστεύει πως μια ενοποιημένη υποδομή μηνυμάτων θα κρατήσει τους χρήστες στο οικοσύστημά του και δε θα ψάξουν εναλλακτικές εφαρμογές όπως το iMessage.

Το Facebook επίσης συνδύασε τα μηνύματα με το Instagram, μια λειτουργία που σκοπεύει να μεταφέρει και στο WhatsApp. Συνδυασμοί υπηρεσιών σε τέτοιο βάθος θα κάνουν δυσκολότερο τον διαχωρισμό των Facebook, Instagram, Messenger και WhatsApp σε περίπτωση που η εταιρεία χάσει τη δίκη που αντιμετωπίζει με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC).