Ενώπιον μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τοποθετήθηκε ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, σχετικά με το ρόλο της εταιρίας στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica, αλλά και για τυχόν ευθύνες της στη διάδοση fake news μέσα από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Zuckerberg εμφανίστηκε απολογητικός για το γεγονός ότι τα εργαλεία του Facebook έχουν προκαλέσει «βλάβη». Ωστόσο, η παρουσία του δεν ικανοποίησε όλους τους ευρωβουλευτές, καθώς ορισμένοι εξ αυτών δήλωσαν ότι διαισθάνθηκαν πως απέφυγε τις ερωτήσεις τους. Η μορφή της ακρόασης ήταν πολύ διαφορετική από αυτήν που ακολουθήθηκε στην Γερουσία των ΗΠΑ τον Απρίλιο. Ενώ στις ΗΠΑ κάθε γερουσιαστής εξέτασε ξεχωριστά τον Zuckerberg, λαμβάνοντας απαντήσεις σε κάθε ερώτημά του πριν προχωρήσει στο επόμενο, οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεταν γύρους ερωτημάτων.

Επομένως, ο επικεφαλής του τεχνολογικού «γίγαντα» έπρεπε να αναμένει την ολοκλήρωση κάθε γύρου, προκειμένου να τοποθετηθεί. Έτσι, παρόλο που η διαδικασία της ακρόασης επελέγη από το Ευρωκοινοβούλιο, άδραξε την ευκαιρία να επιλέξει σε ποια ερωτήματα θα απαντήσει και ποια θα αποφύγει. Το αποτέλεσμα ήταν να μην τοποθετηθεί σε ερωτήσεις σχετικά με τον μονοπωλιακό ρόλο του Facebook, αλλά και πώς σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα από το WhatsApp. Ούτε απάντησε σχετικά με τα ψεύτικα προφίλ, αλλά και για το κατά πόσο θα πρέπει να συλλέγονται δεδομένα από χρήστες που δεν είναι μέλη του κοινωνικού δικτύου.

Ο Guy Verhofstadt, επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, ρώτησε τον Zuckerberg «εάν θέλει να τον θυμούνται ως την ιδιοφυΐα που δημιούργησε ένα ψηφιακό τέρας», μη λαμβάνοντας απάντηση.

Ο Βρετανός Nigel Farage, γνωστός από τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit, έθεσε το ερώτημα εάν το Facebook κάνει διακρίσεις εις βάρος των σχολίων με δεξιό πολιτικό προσανατολισμό. Ο Zuckerberg απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο περιεχόμενο με βάση τον πολιτικό προσανατολισμό».

Στο πλαίσιο της ακρόασης, ο Zuckerberg επισήμανε ότι «θα χρειαστούν αρκετοί μήνες» για να ελεγχθούν οι χιλιάδες third-party εφαρμογές, ως προς τον τρόπο που διαχειρίζονται τα δεδομένα των χρηστών. Δήλωσε επίσης πως εκτιμά ότι θα βρεθούν και άλλες εφαρμογές που έχουν κάνει κατάχρηση των δεδομένων, πέραν των 200 που γι’ αυτό τον λόγο έχουν ήδη «κατέβει» από το δίκτυο.

BBC

  • Like 1