Την προσφορά οικονομικών κινήτρων, με τη μορφή επιδότησης, σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής εντός του 2018 σε χιλιάδες οικιακούς χρήστες, ώστε να αναβαθμίσουν την ιντερνετική τους σύνδεση σε οπτική ίνα (FTTH).

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», το οποίο προσθέτει πως η επιδότηση θα γίνει με την παροχή ενός κουπονιού αξίας 360 ευρώ, για συμβάσεις σύνδεσης 24μηνης διάρκειας. "Τo κουπόνι στην πράξη θα επιδοτήσει με 13 ευρώ τον μήνα μια ευρυζωνική σύνδεση οπτικής ίνας και με 48 ευρώ την απόκτηση του δρομολογητή της σύνδεσης (router). Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, τα 13 ευρώ τον μήνα καλύπτουν τη διαφορά χονδρικής τιμής μεταξύ μιας ευρυζωνικής σύνδεσης χαλκού (π.χ. ADSL) και μιας ευρυζωνικής σύνδεσης οπτικής ίνας", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Στόχος είναι, με την επιδότηση τα ωφελούμενα νοικοκυριά να αυξήσουν τις ταχύτητές σύνδεσής τους στα 100 Mbps, με προοπτική περαιτέρω αύξησης στο 1 Gbps. Ο προϋπολογισμός της δράσης θα ανέλθει στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ αν βρει αποδοχή από την αγορά, τότε θα επεκτείνεται κάθε χρόνο με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ μέχρι και για μέχρι πέντε έτη. Δηλαδή η μέγιστη χρηματοδότηση θα ανέλθει σε 250 εκατ. ευρώ.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, που θα ορίσει τις λεπτομέρειες της δράσης. Σύμφωνα πάντως με την «Καθημερινή», η αγορά έχει εγείρει ενστάσεις για τη δράση, θεωρώντας μικρό το ύψος της χρηματοδότησης ανά νοικοκυριό, η οποία κρίνεται χαμηλή. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η στόχευση θα έπρεπε να περιλάβει λιγότερα νοικοκυριά/επιχειρήσεις, αλλά με μεγαλύτερο ύψος επιδότησης, ώστε να γίνει ελκυστικότερη η ενίσχυση.

Καθημερινή

  • Like 6