Τέθηκε σήμερα σε λειτουργία η πλατφόρμα (www.sfbb.gr) για την επιδότηση ευρυζωνικών συνδέσεων οπτικής ίνας, μέσω της δράσης «Superfast Broadband».

Αρχικώς οι δικαιούχοι, νοικοκυριά και επαγγελματίες, θα πρέπει να ελέγξουν εάν στη διεύθυνση που θα δηλώσουν προσφέρονται υπηρεσίες πολύ γρήγορου internet (super-fast broadband-SFBB), δηλαδή ανάλογες συνδέσεις. Οι περιοχές κάλυψης διευρύνονται διαρκώς και γι’ αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επαναλαμβάνουν τον έλεγχο διεύθυνσης, εάν κατά τον πρώτο έλεγχο προκύψει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες υποδομές.

Η δράση αφορά στην παροχή σύνδεσης στο διαδίκτυο σε υπερυψηλή ταχύτητα στους πολίτες που κατοικούν σε περιοχές όπου αναπτύσσονται, με ιδιωτικές επενδύσεις από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, οι απαραίτητες υποδομές.

Υλοποιείται με τη μέθοδο κουπονιού (voucher), σύμφωνα με την οποία ο ωφελούμενος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος, ανάλογα με τις ανάγκες του, τις υπηρεσίες που τον ενδιαφέρουν και τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο που τις παρέχει. Η εμπορική διάθεση των υπηρεσιών αναμένεται να ξεκινήσει έως το τέλος Ιουνίου.

Η συνολική επιδότηση των 360 ευρώ για διάστημα 24 μηνών εντάσσεται στη δράση "Κουπόνι Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας", αρχικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, που σχεδίασε και αναπτύσσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και η γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Η δράση αυτή αποσκοπεί στη μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της οπτικής ίνας και των υπερύψηλων ταχυτήτων και είναι παράλληλη με τις επενδύσεις, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, των τριών μεγάλων τηλεπικοινωνιακών ομίλων (Telecoms OTE, Vodafone και Wind). Με τη στρατηγική αυτή επιδιώκεται η Ελλάδα ανέλθει στην κατάταξη (28η θέση) των χωρών της Ε.Ε. όσον αφορά τη χρήση δικτύων επικοινωνιών υπερυψηλής ταχύτητας από τα νοικοκυριά.

Δήλωση συμμετοχής στο κουπόνι μπορούν να υποβάλλουν, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, όλα τα νοικοκυριά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά όχι οι εταιρείες. Οι πολίτες θα μπορούν να εξαργυρώνουν το κουπόνι SFBB (αξίας 360 ευρώ) και χρονική διάρκεια 24 μηνών στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο βάσει της προσφοράς που επιλέγουν.

Έτσι, αποκτούν:

- Διαδικτυακή σύνδεση, με πραγματική ταχύτητα τουλάχιστον 100Mbps, άμεσα αναβαθμίσιμης σε 1Gbps, της οποίας το κόστος θα επιδοτείται, ανά μήνα, με το ποσό των 13 ευρώ για διάστημα δύο χρόνων.

- Δωρεάν κόστος σύνδεσης αξίας 48 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζεται ότι περίπου 8.000 κτήρια σε Βύρωνα, Πειραιά, Λάρισα, Μοσχάτο-Ταύρο, Παλαιό Φάληρο, Καλαμάτα και Καισαριανή θα αποκτήσουν, σε αρχικό στάδιο, σύνδεση με την οπτική ίνα. Οι εκτιμήσεις τοποθετούν τον αριθμό των ωφελούμενων σε περίπου 150.000.

Οι επιτηδευματίες μπορούν να διεκδικήσουν κουπόνι, υπό τον όρο ότι οι συνολικές ενισχύσεις που έχουν λάβει την τελευταία τριετία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ανώτατο όριο των 200.000 ευρώ (κανόνας de minimis).

Η έκδοση του μοναδικού κωδικού του SFBB κουπονιού, το οποίο είναι εξαργυρώσιμο μέχρι την 31η Μαρτίου 2019, γίνεται με χρήση των στοιχείων (username/password) του πληροφοριακού συστήματος TAXISNET της ΑΑΔΕ.

Το SFBB κουπόνι αφορά έναν μόνο ωφελούμενο και μία μόνον ταχυδρομική διεύθυνση και θα πρέπει απαραιτήτως να ταυτίζεται με τον αντισυμβαλλόμενο του τηλεπικοινωνιακού παρόχου και τη διεύθυνση λειτουργίας της σύνδεσης, οι οποίες θα αναγράφονται στο τηλεπικοινωνιακό συμβόλαιο.

Δράση «Superfast Broadband»


 

  • Like 2
  • Thanks 1
  • Confused 1