Aναλυτές εκτιμούν ότι η ανοδική πορεία έχει περιθώρια να συνεχιστεί.

Το bitcoin βρισκόταν την Πέμπτη σε τροχιά που θα του επιτρέψει τα καταγράψει την υψηλότερη μηνιαία άνοδο στην αποτίμηση του εδώ και τρία χρόνια, ενώ παράλληλα πλησιάζει το ιστορικό υψηλό του, ωθούμενο από την μαζική εισροή κεφαλαίων σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια.

Η έγκριση και διάθεση στην αγορά των ΗΠΑ διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων σε bitcoin φέτος έφερε νέους επενδυτές και αναθέρμανε τον ενθουσιασμό που είχε εξανεμιστεί όταν η αποτίμηση του κρυπτονομίσματος κατέγραψε ραγδαία μείωση, επηρεασμένη από την ευρύτερη "βαρυχειμωνιά" που επικράτησε στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, το 2022.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, σύμφωνα με την αξία κεφαλαιοποίησής του, κατέγραφε άνοδο της τάξης του 3,4%, κλείνοντας στα 62.205 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να διαπραγματεύεται στα 63.933 δολάρια, δηλαδή στην υψηλότερη αποτίμησή του από τα τέλη του 2021. 

Αυτή τη στιγμή, τα μηνιαία κέρδη του bitcoin υπερβαίνουν το 47%, δηλαδή βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο μετά το Δεκέμβριο του 2020, ενώ το ράλι που καταγράφεται συμπαρασύρει και το ether. Αυτό, ξεπέρασε τα 3.500 δολάρια για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2022 την Τετάρτη, και στο τελευταίο κλείσιμο σημείωνε αύξηση της τάξης του 4,4%, στα 3.466 δολάρια, με την ανοδική του πορεία μέσα στο Φεβρουάριο να φτάνει στο 52%.

Η δυναμική που καταγράφει το bitcoin συντείνει πως τα επίπεδα των 69.000 δολαρίων, όπου πιθανολογείται ότι θα ανακοπεί η ανοδική του πορεία, σύμφωνα με τον Τόνι Σίκαμορ, αναλυτή της IG Markets. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε το bitcoin πάνω από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό που καταγράφηκε την περίοδο της ξέφρενης ανόδου των κρυπτονομισμάτων, το Νοέμβριο του 2021.

"Αν μιλούσαμε για οποιαδήποτε άλλη αγορά, πιθανότατα θα ήμαστε στην κατηγορία του 'μην πλησιάζετε αυτή τη φούσκα' ", ανέφερε ο Ματ Σίμπσον, αναλυτής αγορών στη City Index. "Όμως, το bitcoin έχει επιστρέψει στο στάδιο ενός παραβολικού ράλι, και δεν υπάρχουν ενδείξεις άμεσης διακοπής αυτής της πορείας".

Οι επενδυτές σπεύδουν να τοποθετηθούν στο bitcoin ενόψει του halving που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, διαδικασίας η οποία πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, στο πλαίσιο της οποίας ο ρυθμός εξόρυξης των κρυπτονομισμάτων περιορίζεται στο μισό, μαζί με την αμοιβή για όσους επιδίδονται σε αυτή τη δραστηριότητα.

Ο αριθμός των διαθέσιμων bitcoin περιορίζεται στα 21 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 19 εκατομμύρια έχουν ήδη εξορυχθεί.

Εκτός αυτού, η προοπτική να προχωρήσει η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ με μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων μέσα στο τρέχον έτος έχει οδηγήσει στον περιορισμό των αποδόσεων των ομολόγων, ενισχύοντας παράλληλα τη διάθεση των επενδυτών να στραφούν σε πιο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις, μεταξύ των οποίων και οι ραγδαία ενισχυόμενες μετοχές των τεχνολογικών εταιριών.

"Οι μειώσεις των επιτοκίων έχουν σημασία", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζεφ Κέντρικ, επικεφαλής του τομέα ανάλυσης κρυπτονομισμάτων της Standard Chartered. "Αν μπορείς να βρεις υψηλότερες αποδόσεις αλλού, τότε συγκρίνεις αυτές με το τι μπορείς να εξασφαλίσεις από το bitcoin". Σύμφωνα με τον Κέντρικ, η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και οι εισροές κεφαλαίων σε αμοιβαία κεφάλαια σε bitcoin υπήρξαν δύο καθοριστικοί παράγοντες, χαρακτηρίζοντας τα ποσά που κινήθηκαν προς την κατεύθυνση των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων ως "τεράστια".

  • Like 2
  • Haha 1