Δεν φτάνει που οι τράπεζες εισέπρατταν προμήθεια και για την παραμικρή συναλλαγή (π.χ για εμβάσματα, για πληρωμή λογαριασμών κ.ά) τώρα θα αρχίσουν να εισπράττουν προμήθεια ακόμα και για τις πλέον απλές υπηρεσίες, και που μέχρι πρόσφατα παρείχαν χωρίς χρέωση στους πελάτες τους όπως η επανέκδοση κωδικού PIN για παράδειγμα.

Αν είστε χρήστης χρεωστικής κάρτας και κάνετε ανάληψη μετρητών από άλλη τράπεζα και όχι από την τράπεζα που έχει εκδώσει την χρεωστική κάρτα, τότε ενδέχεται να επιβαρυνθείτε έως και κατά €2,20 για ανάληψη €250 για παράδειγμα. Οι νέες χρεώσεις για τις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών ισχύουν από την 1η Ιουλίου φέτος.  Τώρα, ωστόσο υπηρεσίες που μέχρι σήμερα παρέχονταν δωρεάν στους πελάτες μίας τράπεζας, όπως η έκδοση νέου PIN, η επανέκδοση χρεωστικής κάρτας, η ενημέρωση για την κίνηση του λογαριασμού με εκτύπωση μέσω ΑΤΜ, θα χρεώνονται από τις τράπεζες.

Από ότι φαίνεται, οι πιέσεις για να βελτιώσουν την κερδοφορία τους, αλλά και σε μία προσπάθεια να στρέψουν τους πελάτες τους στην πραγματοποίηση των συναλλαγών τους μέσω ηλεκτρονικών μέσων, οι τράπεζες βρήκαν διέξοδο στην επιβολή χρεώσεων και για την παραμικρή συναλλαγή ή υπηρεσία. Άλλωστε, από τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων τους, είναι φανερό εδώ και καιρό ότι τα έσοδα από τους τόκους μειώνονται, ενώ τα έσοδα τους από τις προμήθειες διαρκώς αυξάνονται συμπαρασύροντας προς τα πάνω βεβαίως τη συνολική τους κερδοφορία.   

doc20191008-thumb-large.jpg.61b0707a854131b97fc6f5efff425bbc.jpg

Όπως αναφέραμε, από τις αρχές Ιουλίου φέτος, όλες οι τράπεζες προχώρησαν στην αναθεώρηση των χρεώσεων των υπηρεσιών τους, και ξεκίνησαν να λαμβάνουν προμήθεια από €2 έως και €3 από τους κατόχους χρεωστικών καρτών όταν προχωρούν σε ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας. Για την επανέκδοση του κωδικού PIN, η Eurobank για παράδειγμα λαμβάνει προμήθεια €3 από τον πελάτη της και κάτοχο χρεωστικής κάρτας. Όσον αφορά στην ανανέωση της τελευταίας, κάτι που συμβαίνει συνήθως ανά πέντε χρόνια, ο πελάτης επιβαρύνεται με €5 ή €6 (ακόμα και στην περίπτωση που η ανανέωση γίνει μετά από απώλεια ή κλοπή της).  Όσον αφορά στην συνδρομή πιστωτικής κάρτας, το κόστος είναι πλέον €25 έως και €30 για απλές κάρτες VISA ή Mastercard.

Kathimerini | Capital

  • Like 1
  • Sad 3