Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για τη διακήρυξη του διαγωνισμού ανάπτυξης του νέου υπερυπολογιστή υψηλών επιδόσεων με την ονομασία «ΔΑΙΔΑΛΟΣ».

Η διαβούλευση θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας ΕΣΗΔΗΣ για 45 ημέρες. 

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και συγκεκριμένα το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», καθώς και από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα EuroHPC. O συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 41,6 εκατ. ευρώ.

Την ευθύνη ανάπτυξης και λειτουργίας του ΔΑΙΔΑΛΟΥ έχει το ΕΔΥΤΕ, φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ θα είναι ο μεγαλύτερος υπερυπολογιστής στη χώρα και από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη, ενώ θα βρίσκεται στη λίστα των 500 κορυφαίων παγκοσμίως.

Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ αναμένεται να εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, σε κτήριο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς. Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης έχει γίνει με γνώμονα την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ θα είναι 120 φορές ισχυρότερος από τον υφιστάμενο υπερυπολογιστή ARIS. Η αρχιτεκτονική του θα του επιτρέπει να φιλοξενεί μεγαλύτερες και πιο σύνθετες εφαρμογές, συνδυάζοντας υπολογιστικές εφαρμογές υψηλής απόδοσης με τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση.

Επιπλέον, ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ αναμένεται «να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων πιο αποτελεσματικών και αξιόπιστων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω αιτημάτων σε φυσική γλώσσα, για την εξατομικευμένη ιατρική, την πυροπροστασία, τον χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και για την έξυπνη κινητικότητα και στα αυτόνομα οχήματα».

  • Like 14
  • Thanks 1