Το Facebook σημείωσε ένα νέο ορόσημο: πάνω από 3 δισεκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες για τη ναυαρχίδα του κοινωνικού δικτύου της Meta.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό επίτευγμα, αν αναλογιστεί κανείς ότι το Facebook αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, όπως το να χάσει τη δημοτικότητά του μεταξύ των νεότερων ηλικιών, να αντιμετωπίσει σκάνδαλα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και ρυθμιστικό έλεγχο, και να επαναπροσδιοριστεί ως εταιρεία του metaverse.

Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Meta, το Facebook είχε 3,008 δισεκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες στις 30 Ιουνίου 2023, από 2,997 δισεκατομμύρια το προηγούμενο τρίμηνο και 2,897 δισεκατομμύρια πριν από ένα χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι το Facebook πρόσθεσε 11 εκατομμύρια νέους χρήστες το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και 111 εκατομμύρια νέους χρήστες από το προηγούμενο έτος.

Το Facebook εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, ακολουθούμενη από το YouTube με 2,5 δισεκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες, το WhatsApp με 2,4 δισεκατομμύρια, το Instagram με 1,8 δισεκατομμύρια και το WeChat με 1,2 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με το Statista.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg απέδωσε την ανάπτυξη του Facebook σε διάφορους παράγοντες. Σ’ αυτούς περιλαμβάνεται το λανσάρισμα του Reels, της λειτουργίας βίντεο μικρής διάρκειας που ανταγωνίζεται το TikTok, η επέκταση του Threads, της κοινωνικής πλατφόρμας που βασίζεται σε κείμενο και ενσωματώνεται στο Instagram, και η ανάπτυξη του Horizon, του κοινωνικού δικτύου εικονικής πραγματικότητας που αποτελεί μέρος του οράματος της Meta για το metaverse.

Το Reels, το οποίο είναι διαθέσιμο τόσο στο Facebook όσο και στο Instagram, σημείωσε μεγάλη επιτυχία μεταξύ των χρηστών και των δημιουργών, δημιουργώντας πάνω από 200 δισεκατομμύρια προβολές την ημέρα σε όλη την οικογένεια εφαρμογών της Meta. Το Threads, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του τον Μάιο του 2023, έχει επίσης σημειώσει ταχεία δημοτικότητα, με 100 εκατομμύρια χρήστες να εγγράφονται σε 5 ημέρες. Το Horizon, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε δοκιμαστική έκδοση, έχει προσελκύσει πάνω από 10 εκατομμύρια χρήστες που μπορούν να δημιουργήσουν και να εξερευνήσουν εντυπωσιακούς εικονικούς κόσμους χρησιμοποιώντας τα headset Oculus Quest της Meta.

Ο Zuckerberg δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για το μέλλον του Facebook «παρά τις προκλήσεις και τις αβεβαιότητες που βρίσκονται μπροστά μας». Ανέφερε ακόμα ότι η Meta επενδύει σημαντικά στην καινοτομία και την τεχνολογία για να δημιουργήσει την επόμενη γενιά κοινωνικών εμπειριών για τους χρήστες της.

«Έχουμε μπροστά μας το πιο συναρπαστικό road map που έχω δει εδώ και καιρό», είπε. «Δεν είμαστε πια απλώς μια εταιρεία κοινωνικών μέσων. Είμαστε μια εταιρεία metaverse που συνδέει τους ανθρώπους σε διαφορετικές πλατφόρμες και πραγματικότητες».