Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι η Meta αναπτύσσει μία ανταγωνιστική προς το Twitter πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης/microblogging και πλέον η ώρα ήρθε αν και με μια πολύ σημαντική εξέλιξη αφού η εφαρμογή τουλάχιστον αρχικά δεν θα είναι διαθέσιμη στην Ε.Ε.

Αρχικά η εταιρεία καταχώρησε την περιγραφή και τις εικόνες για την εφαρμογή της στο App Store της Apple για συσκευές iOS και Android, η οποία  έχει την ονομασία Threads, an Instagram app. Η Meta περιγράφει το Threads ως μία «εφαρμογή συνομιλίας του Instagram που βασίζεται σε κείμενο». Με βάση τα στιγμιότυπα οθόνης που δημοσίευσε η εταιρεία στην καταχώριση του App Store, οι χρήστες μπορούν να διατηρήσουν τον λογαριασμό που έχουν στο Instagram και να διατηρήσουν τους ίδιους λογαριασμούς που ακολουθούν και στη πλατφόρμα διαμοιρασμού φωτογραφιών. Με λίγα λόγια, οι χρήστες του Threads δεν θα ξεκινήσουν από το… μηδέν, αλλά θα έχουν προϋπάρχοντες ακόλουθους και κύκλους στη νέα εφαρμογή, πράγμα που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα μεταξύ των ανταγωνιστών του Twitter. Οι χρήστες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να κάνουν τις αναρτήσεις τους απόρρητες ή ορατές σε οποιονδήποτε, ορατές μόνο στα προφίλ των χρηστών που ακολουθούν ή μόνο στους λογαριασμούς που επιθυμούν. Θα μπορούν επίσης στέλνουν και να μοιράζονται τις αναρτήσεις άλλων χρηστών.

Παλαιότερα, είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι ο ανταγωνιστής του Twitter που βρισκόταν υπό ανάπτυξη από την Meta θα ήταν μια αποκεντρωμένη υπηρεσία συμβατή με το Mastodon ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι σαφές ότι θα ισχύσει. Όπως και να έχει θα το μάθουμε μέσα στις επόμενες ημέρες. Στην ιστοσελίδα πάντως της υπηρεσίας άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους οι πρώτες αναρτήσεις (πλέον δεν είναι ορατές) και μεταξύ των πρώτων χρηστών ήταν βεβαίως ο Mark Zuckerberg, ο Adam Mosseri (επικεφαλής του Instagram) και διάφορα «αστέρια» του Instagram όπως η Shakira, ο Gordon Ramsey κ.ά. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι το Threads στις 6 Ιουλίου θα είναι διαθέσιμο μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες  και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αργότερα -μόλις διαπιστωθεί ότι συμμορφώνεται πλήρως με την αυστηρή Ευρωπαϊκή νομοθεσία- θα διατεθεί και στους Ευρωπαίους πολίτες.

Τον περασμένο Μάϊο, έγινε γνωστό ότι η υπηρεσία microblogging πλησίαζε στη φάση της ολοκλήρωσης της ανάπτυξης της και ότι ήταν πιθανό να διατεθεί το συντομότερο στα τέλη Ιουνίου. Αν και τελικά δεν διατέθηκε τον Ιούνιο, η εφαρμογή έρχεται σε μία εποχή που πολλοί χρήστες του Twitter -ειδικά μετά τις αλλαγές που έχει πραγματοποιήσει ο Elon Musk στην πλατφόρμα- είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν μία εναλλακτική λύση.

Πρόσφατα, το Twitter επέβαλε όριο στο πόσα tweets μπορεί να διαβάσει ένας μη επαληθευμένος λογαριασμός την ημέρα. Σε μια ανάρτηση , ο Elon Musk ανακοίνωσε ότι οι επαληθευμένοι λογαριασμοί -οι χρήστες που πληρώνουν για το «μπλε σηματάκι»- μπορούν να διαβάσουν έως και 6.000 αναρτήσεις την ημέρα ενώ οι μη επαληθευμένοι χρήστες -εκείνοι δηλαδή που δεν πληρώνουν- μπορούν να διαβάσουν μόνο 600 tweets ενώ οι νέοι, μη επαληθευμένοι λογαριασμοί θα μπορούν να διαβάσουν μόλις 300 tweets την ημέρα. Ο Elon Musk, δικαιολόγησε την απόφαση της εταιρείας του να βάλει αυτούς τους προσωρινούς (όπως είπε) περιορισμούς λέγοντας ότι η πλατφόρμα αναγκάστηκε να υϊοθετήσει το συγκεκριμένο μέτρο για να «αντιμετωπιστεί τα ακραία επίπεδα συγκομιδής δεδομένων [και] χειραγώγησης του συστήματος» κυρίως από εταιρείες συλλογής δεδομένων και AI με αποτέλεσμα να υπάρχει αντίκτυπος στην εμπειρία των χρηστών.

  • Confused 1
  • Sad 1