Η Meta καταργεί τους κανόνες καταπολέμησης της παραπληροφόρησης COVID-19 για το Instagram και το Facebook σε χώρες που δεν θεωρούν πλέον την πανδημία ως εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η πολιτική δεν θα ισχύει πλέον στις ΗΠΑ, μαζί με ορισμένες άλλες περιοχές.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Meta ζήτησε από το Συμβούλιο Εποπτείας τη γνώμη του σχετικά με την πολιτική καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, αφού σημείωσε ότι η πανδημία είχε "εξελιχθεί". Χρειάστηκε να περάσει αρκετός χρόνος για να λάβει το Συμβούλιο Εποπτείας την απόφασή του, αλλά τον Απρίλιο, η ομάδα πρότεινε ότι η Meta θα πρέπει να συνεχίσει να αφαιρεί τους ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με το COVID-19 που είναι "πιθανό να συμβάλλουν άμεσα στον κίνδυνο επικείμενης και σημαντικής σωματικής βλάβης". Το Συμβούλιο Εποπτείας δήλωσε επίσης στην εταιρεία να "επανεκτιμήσει" τα είδη των ισχυρισμών πανδημίας που αφαιρεί στο πλαίσιο της πολιτικής.

Επιπλέον, η συμβουλευτική ομάδα πρότεινε στη Meta να προβεί σε προετοιμασίες ενόψει της άρσης του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης του COVID-19 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας "για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό αυτές τις νέες συνθήκες". Ο ΠΟΥ κατάργησε τον χαρακτηρισμό έκτακτης ανάγκης του COVID-19 τον Μάιο και η Meta έχει τώρα προβεί στην απάντησή της στις συστάσεις της εποπτικής επιτροπής.

"Θα ακολουθήσουμε μια πιο προσαρμοσμένη προσέγγιση στους κανόνες μας για την παραπληροφόρηση COVID-19, σύμφωνα με τις οδηγίες του Συμβουλίου και τις υφιστάμενες πολιτικές μας. Σε χώρες που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία COVID-19, θα συνεχίσουμε να αφαιρούμε περιεχόμενο για παραβίαση των πολιτικών μας για την παραπληροφόρηση COVID-19, δεδομένου του κινδύνου επικείμενης σωματικής βλάβης", έγραψε η Meta σε μια ενημερωμένη ανάρτηση στην ιστοσελίδας της. "Συμβουλευόμαστε ειδικούς σε θέματα υγείας για να κατανοήσουμε ποιοι ισχυρισμοί και ποιες κατηγορίες παραπληροφόρησης θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ενέχουν αυτόν τον κίνδυνο. Οι κανόνες μας για την παραπληροφόρηση COVID-19 δεν θα ισχύουν πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η παγκόσμια κήρυξη έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία που ενεργοποίησε τους εν λόγω κανόνες έχει αρθεί".