Η Meta ενδέχεται να ξεκινήσει να προσφέρει συνδρομητικά πακέτα για τα κοινωνικά δίκτυα της, όπως για τα Instagram και Facebook, τουλάχιστον για τους χρήστες που βρίσκονται σε χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει το Instagram και με συνδρομή προς €13 το μήνα εκτός και αν οι χρήστες επιλέξουν να δέχονται στοχευμένες διαφημίσεις. Επιπλέον, εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει τα Instagram και Facebook σε πακέτο με μηνιαίο τέλος €16 για όσους επιθυμούν πρόσβαση χωρίς διαφημίσεις στην επιφάνεια εργασίας τους.

Τον περασμένο μήνα κυκλοφόρησαν φήμες που ήθελαν την Meta να «επιβάλλει» συνδρομές στους χρήστες που επιλέγουν να μην βλέπουν στοχευμένες διαφημίσεις ωστόσο δεν γνωρίζαμε τα τέλη. Οι χρήστες που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν δεν θα βλέπουν καμία διαφήμιση στα Facebook και Instagram ενώ όσοι θέλουν να παραμείνουν στη δωρεάν έκδοση θα πρέπει να συναινέσουν ώστε να στοχεύονται από διαφημίσεις με βάση τα προσωπικά τους δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει ήδη συζητήσει τα σχέδια της με τις ρυθμιστικές αρχές σε Βρυξέλλες και Ιρλανδία.

Στις αρχές της χρονιάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε στο Facebook πρόστιμο ρεκόρ ύψους €1,2 δισεκατομμυρίων για τη μεταφορά δεδομένων χρηστών που είναι κάτοικοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά παράβαση των κανόνων που διέπουν την ψηφιακή ιδιωτικότητα. Και οι κανόνες πρόκειται να αυστηροποιηθούν ακόμη περισσότερο μόλις τεθεί σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) τον Μάρτιο του 2024.

Την ίδια στιγμή, σχεδόν το ένα τέταρτο των εσόδων της Meta προέρχεται από την Ευρωπαϊκή αγορά, ποσό που ισοδυναμεί με περίπου $7,2 δισεκατομμύρια από τα $32 δισεκατομμύρια των συνολικών εσόδων της το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Επίσης, η εταιρεία δεν έχει ακόμη λανσάρει ευρέως το Threads στην Ευρώπη, τον ανταγωνιστή του Twitter, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει σχετικά με την Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές καθώς και εξαιτίας των νομικών εμποδίων που ενδέχεται να υπάρχουν με τη σύνδεση της εφαρμογής με το Instagram. Λογικά, θα μάθουμε περισσότερα σχετικά με τις εφαρμογές της Meta πριν τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι νόμοι και κανόνες.