Οι εγκληματικές οργανώσεις ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την πειρατεία των ταινιών, μια δραστηριότητα ιδιαίτερα επικερδή και με μικρό ρίσκο, σύμφωνα με έκθεση της RAND Corpοration (Research and Development) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

 

Σύμφωνα με την έκθεση αυτού του μη κυβερνητικού ερευνητικού οργανισμού, οι οργανώσεις τύπου μαφίας ή οι συμμορίες έχουν προσθέσει το λαθρεμπόριο ταινιών στις δραστηριότητές τους, παράλληλα με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, το ξέπλυμα χρήματος, την εκμετάλλευση και την εμπορία ανθρώπων.

 

«Αν λάβει κανείς υπόψη του τα τεράστια περιθώρια κέρδους, δεν είναι περίεργο που το οργανωμένο έγκλημα έχει επενδύσει στην πειρατεία ταινιών», εξηγεί ο βασικός συντάκτης της έκθεσης, Γκρεγκ Τρέβερτον, συμπληρώνοντας ότι «τα κέρδη είναι υψηλά και ο κίνδυνος διακίνησης σχετικά χαμηλός».

 

Στην ίδια έκθεση εξάλλου αναφέρεται ότι, έστω και εάν οι ερευνητές δεν κατόρθωσαν να αποδείξουν ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους και με αυτό τον τρόπο, ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις καθιστούν σαφείς τις διασυνδέσεις μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

 

«Εάν αγοράζετε πειρατικά CD, υπάρχει κίνδυνος τουλάχιστον ένα μέρος των χρημάτων να καταλήγει σε εγκληματικές οργανώσεις, ίσως και σε τρομοκρατικές», προειδοποιεί ο Τρέβερτον.

 

Η έκθεση αυτή, η οποία εκπονήθηκε με χρηματοδότηση της Αμερικανικής Ένωσης Κινηματογράφου (Motion Pictures Association of America-MPAA), το λόμπι των κινηματογραφικών στούντιο του Χόλιγουντ, στηρίχτηκε σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με 120 υπηρεσίες για τη τήρηση της τάξης, σε περισσότερες από 20 χώρες.

 

Σύμφωνα με τη RAND, η πειρατεία ταινιών μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να αποδειχθεί πιο επικερδής και από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών: ένα πειρατικό DVD στη Μαλαισία κοστίζει 70 σεντς και μπορεί να πωληθεί μέχρι και 10 φορές ακριβότερα στους δρόμους του Λονδίνου.

 

Σύμφωνα με την έκθεση, η απόδοση των πειρατικών CD είναι τρεις φορές υψηλότερη από αυτή της ιρανικής ηρωίνης, και πιο σημαντική από αυτή της κολομβιανής κοκαΐνης

 

Source.png Πηγή: kathimerini.gr