Η MPAA (Motion Picture Association of America) ανακοίνωσε ότι είναι υπεύθυνη για τον αφανισμό του Popcorn Time, της δημοφιλούς εφαρμογής που έφερε την Netflix-style ευκολία χρήσης στα πειρατικά torrents κινηματογραφικών ταινιών.

Αν και υπάρχουν διάφορες εκδόσεις του Popcorn Time, η μία από τις δύο δημοφιλέστερες εκδόσεις της υπηρεσίας, popcorntime.io, “έκλεισε” τον Οκτώβριο μετά από διαφωνίες στον τρόπο λειτουργίας της από τους προγραμματιστές και διαχειριστές της. Πάντως, το δεύτερο δημοφιλέστερο fork του λογισμικού, popcorn-time.se παραμένει διαθέσιμο. Η MPAA ανακοίνωσε ότι έξι εταιρείες μέλη κατέθεσαν αγωγή στον Καναδά κατά των επιχειρηματιών του popcorntime.io ενώ μία άλλη αγωγή στην Ν. Ζηλανδία είχε στόχο τον διαχειριστή μίας ιστοσελίδας Bittorrent που παρείχε στο Popcorn Time τις πειρατικές ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές.

 

“Τα Popcorn Time και YTS είναι παράνομες πλατφόρμες που υπάρχουν για ένα ξεκάθαρο λόγο: να διανέμουν κλεμμένα αντίγραφα των τελευταίων κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών χωρίς να αποζημιώνουν τους ανθρώπους που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να τις δημιουργήσουν” δήλωσε ο CEO της MPAA, Chris Dodd. “Η ανάπτυξη υψηλής ποιότητας ψυχαγωγίας απαιτεί σημαντική επένδυση σε χρόνο και πόρους, και οι δημιουργοί υπολογίζουν σε ένα δίκαιο και νόμιμο οικοσύστημα που ελαχιστοποιεί τις σημαντικές επιπτώσεις της πειρατείας.

 

Η βιομηχανία της μουσικής και των κινηματογραφικών ταινιών ενδεχομένως να μην κερδίσει ποτέ τον πόλεμο ενάντια στην πειρατεία, ωστόσο κάποιες φορές κερδίζει σημαντικές μάχες, και το Popcorn Time ήταν βασικός στόχος. Η συγκεκριμένη εφαρμογή/ υπηρεσία έκανε την αναπαραγωγή κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών ιδιαίτερα απλή υπόθεση, αφού δεν χρειαζόταν να γνωρίζουν οι χρήστες πώς να χρησιμοποιήσουν κάποιο πρόγραμμα peer-to-peer, πώς να ψάξουν για magnet links κ.ά. Αυτή η απλότητα στην χρήση ήταν το βασικό συστατικό για να αυξηθεί σημαντικά η δημοτικότητα του, αλλά και να αποτελέσει στόχο για την MPAA. Η MPAA ξεκίνησε να “κυνηγάει” την υπηρεσία και πριν το τελικό χτύπημα κατάφερε να “ρίξει” μία έκδοση browser του Popcorn Time τον προηγούμενο μήνα.

 

Είναι πιθανό κάποιοι developers να αναστήσουν την δημοφιλέστερη έκδοση του Popcorn Time, αλλά είναι σαφές πια πως όποιος το προσπαθήσει θα αποτελέσει στόχο των δικηγόρων της βιομηχανίας του κινηματογράφου.

 

Link.png Site: TheVerge