Εξαρθρώθηκε πρόσφατα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην παράνομη αναμετάδοση συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών σε όλη την Ελλάδα.

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστική αστυνομική επιχείρηση ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 9 βασικών μελών.  

Σε βάρος 12 συνολικά ατόμων, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά στελέχη, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, παράνομη παροχή συνδρομητικών υπηρεσιών και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Όπως προέκυψε, τα 2 αρχηγικά μέλη είχαν δημιουργήσει παράνομο δίκτυο το οποίο υποστήριζαν τεχνικά και στο οποίο λειτουργούσε server για την πειρατική μετάδοση καναλιών. Τα υπόλοιπα μέλη λειτουργούσαν ως μεταπωλητές προσυνδεδεμένων συσκευών μέσω των οποίων οι χρήστες συνδέονταν παράνομα σε servers.  

Σύμφωνα με την έρευνα, το πελατολόγιο της οργάνωσης ξεπερνούσε τους 2.000 πελάτες ενώ τα κέρδη άγγιζαν τις 420.000 ευρώ. Παράλληλα, η ζημία σε βάρος νόμιμων εταιρειών streaming υπηρεσιών ανερχόταν στα 2,24 εκατ. ευρώ. Κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 52.915 ευρώ σε μετρητά, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, όπλο, τραπεζικές κάρτες και πλήθος αποδεικτικών στοιχείων.  

Με βάση το επίσημο δελτίο τύπου, ως προς τον τρόπο δράσης (modes operandi) της εγκληματικής οργάνωσης:

  • τα αρχηγικά μέλη δημιουργούσαν και συντηρούσαν την τεχνολογική υποδομή, ενώ
  • τα υπόλοιπα μέλη λειτουργούσαν ως μεταπωλητές προδιαμορφωμένων από τους ίδιους ειδικών συσκευών (IPTVBOXES), μέσω των οποίων μπορούσε κάθε χρήστης τους, να συνδεθεί μέσω ειδικού προγράμματος στο διαδίκτυο (Internet) και μπορούσε με κατάλληλη διαμόρφωση του προγράμματος να συνδεθεί σε παράνομους διακομιστές (servers),
  • μπορούσαν να ελέγχουν την κατάσταση του κάθε χρήστη, εάν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, εάν έχει λήξει η περίοδος συνδρομής του καθώς και να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν την σύνδεση του κάθε χρήστη και
  • κρατούσαν περίπου το 40% της αμοιβής που λάμβαναν από τους πελάτες  και το υπόλοιπο ποσό το απέδιδαν στα αρχηγικά μέλη.

Ταυτόχρονα συνελήφθησαν ακόμα 2 άτομα για δημιουργία δικτύου πειρατικής αναμετάδοσης, ενώ κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε 43 αγοραστές παράνομου εξοπλισμού από τα μέλη της οργάνωσης. Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία, ενώ ξεκίνησε η ανάλυση των κατασχεθέντων ψηφιακών πειστηρίων. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν ακόμα μελών του κυκλώματος.

  • Like 4