O πρόεδρος της LigaPro χαρακτήρισε "ιστορική" την απόφαση φραγής ιστοσελίδας που μετέδιδε χωρίς άδεια αγώνες ποδοσφαίρου, παρότι παρόμοια κίνηση στο πρόσφατο παρελθόν δεν είχε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Η πειρατεία περιεχομένου για το οποίο έχουν καταβληθεί σημαντικά ποσά, προκειμένου να εξασφαλιστεί το δικαίωμα νόμιμης μετάδοσης του περιεχομένου αποτελεί πρόβλημα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο πρόεδρος της Liga Pro, που έχει ταχθεί κατ' επανάληψη υπέρ της ανάγκης δυναμικής αντιμετώπισης του φαινομένου χαιρέτισε ως "ιστορική" την εντολή φραγής ιστοσελίδας που μετέδιδε πειρατικά αγώνες ποδοσφαίρου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ισημερινός προχωρά σε μια τέτοια κίνηση. Πριν πέντε χρόνια, η Εθνική Υπηρεσία Πνευματικής Ιδιοκτησίας ήταν η πρώτη που εξασφάλισε εντολή με την οποία οι εγχώριοι πάροχοι πρόσβασης στο διαδίκτυο καλούνταν να μπλοκάρουν διάφορες ιστοσελίδες που ανήκαν στη "Rojadirecta", η οποία μετέδιδε χωρίς άδεια αθλητικό περιεχόμενο.

Εκείνες οι κινήσεις είχαν προκύψει από καταγγελία της LigaPro. Το κατά πόσο ήταν αποτελεσματικό το μέτρο παραμένει αδιευκρίνιστο, πάντως το πρόβλημα της πειρατείας δεν εξαλείφθηκε. Αντιθέτως, αυτού του είδους οι υπηρεσίες κέντρισαν το ενδιαφέρον ακόμη περισσότερων ανθρώπων.

Το τελευταίο διάστημα, ο Μιγκέλ Άνχελ Λορ, πρόεδρος της LigaPro, αναφερόταν συχνά τα συνεχιζόμενα προβλήματα, επιλέγοντας να θέτει διαρκώς στο προσκήνιο τις προσπάθειες αντιμετώπισης της πειρατείας ενώ, προ ημερών, φαίνεται πως σημείωσε μια σημαντική επιτυχία, καθώς εκδόθηκε επείγουσα εντολή για την άμεση φραγή ιστοσελίδων που χρησιμοποιούνταν για την αναμετάδοση αγώνων της LigaPro.

Η εντολή αυτή εστιάζει σε 22 τέτοιες ιστοσελίδες, ενώ δημοσιεύονται και οι αντίστοιχες διευθύνσεις IP, πολλές από τις οποίες είναι κοινές μεταξύ των ιστοσελίδων αυτών, μέσω του Cloudfare.

Ιδιαίτερη έμφαση στον αγώνα κατά της πειρατείας δίνει η λίγκα του Ισημερινού, πέρα από τις φραγμένες πλέον ιστοσελίδες, και σε ένα πολύ συγκεκριμένο στόχο: την πειρατική υπηρεσία IPTV με την επωνυμία MagisTV.

Η MagisTV είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Λατινική Αμερική, όπου έχει αποκτήσει φήμη καθώς προσφέρει πρόσβαση σε περιζήτητο περιεχόμενο έναντι μικρής συνδρομής. Η πλατφόρμα στο παρελθόν έχει χαρακτηριστεί ως διαβόητη πειρατική αγορά και από την Κινηματογραφική Ένωση του Χόλιγουντ, η οποία άφησε να εννοηθεί ότι οι διαχειριστές της υπηρεσίας εδρεύουν στην Κίνα.

Συνήθως οι υπηρεσίες αυτές γίνονται ευρύτερα γνωστές από στόμα σε στόμα. Όμως, τον τελευταίο μήνα η MagisTV έγινε ευρύτερα γνωστή, καθώς κατονομάστηκε στο πλαίσιο καμπάνιας για την καταπολέμηση της πειρατείας, όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία:

magistv.jpg.099a00af34305ca0ce4c59ece4c70863.jpg

Θεωρητικά, η καμπάνια θα έπειθε κάποιους να πάψουν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία. Στην πράξη, η καμπάνια λειτούργησε σαν έμμεση διαφήμιση μιας "φτηνής" πειρατικής υπηρεσίας που οι τηλεθεατές δεν είχαν ακουστά ως τότε.

Μάλιστα, στον απόηχο της καμπάνιας αρκετοί νέοι χρήστες του MagisTV ανάρτησαν φωτογραφίες από τη διαδικασία σύνδεσής στη νέα πειρατική υπηρεσία, ευχαριστώντας τη λίγκα για την ενημέρωση. Σε κάθε περίπτωση, ο Λορ και οι συνεργάτες του είναι αποφασισμένοι να επιμείνουν στον αγώνα κατά των πειρατικών ιστοσελίδων και υπηρεσιών.

  • Haha 37