Για πρώτη φορά, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αττικής, πραγματοποίησε έφοδο σε δύο οικίες απλών χρηστών "πειρατικών" συνδρομητικών καναλιών.

Οι κατηγορούμενοι, ηλικίας 32 και 39 ετών, κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός μηνός και χρηματικό πρόστιμο έως 15.000 ευρώ ο καθένας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν κατόπιν καταγγελιών που υποστήριζαν ότι ο 32χρονος κατείχε και χρησιμοποιούσε παράνομη συσκευή για την προβολή συνδρομητικού τηλεοπτικού περιεχομένου, ενώ ο 39χρονος εμπλεκόταν επιπλέον στην εμπορία συσκευών που επιτρέπουν την παράνομη πρόσβαση σε συνδρομητικά κανάλια μέσω διαδικτύου.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, αφού ενημερώθηκε για τις υποθέσεις, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για κάθε περίπτωση. Κατόπιν εκτεταμένης έρευνας και ανάλυσης ψηφιακών δεδομένων, επιβεβαιώθηκε η εμπλοκή των δύο ατόμων, οδηγώντας στη σύλληψή τους μετά από στοχευμένες επιχειρησιακές ενέργειες.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Π.Δ. 343/2002 και το άρθρο 23 του νόμου 3166/2003, οι τελικοί χρήστες παράνομων πειρατικών συνδέσεων αντιμετωπίζουν αυστηρές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Είχε προηγηθεί τον περασμένο χρόνο η κλήση για ένορκη κατάθεση οκτώ ατόμων από την Ασφάλεια Πατρών, που χρησιμοποιούσαν παρανόμως πειρατικές υπηρεσίες οπτικοακουστικού περιεχομένου, μετά από εξάρθρωση σπείρας. H σπείρα παρείχε πρόσβαση σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο έναντι μηνιαίας συνδρομής ενώ το πελατολόγιό της απαριθμούσε περισσότερους από 2.000 χρήστες. 

Ωστόσο, πέρα από τις νομικές και οικονομικές επιπτώσεις, η χρήση παράνομων συνδρομητικών υπηρεσιών σύμφωνα με την αστυνομία αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης σε ηλεκτρονικό έγκλημα. Οι χρήστες που αναζητούν παράνομες εναλλακτικές για την πρόσβαση σε περιεχόμενο, γίνονται ευάλωτοι σε επιθέσεις και κακόβουλο λογισμικό, αυξάνοντας την πιθανότητα να πέσουν θύματα διαδικτυακών απειλών. Η πρόσβαση σε παράνομο υλικό μπορεί να οδηγήσει σε έκθεση σε κακόβουλες ιστοσελίδες, υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και ακόμη και οικονομικές απώλειες.

  • Like 2
  • Confused 3
  • Sad 1
  • Haha 20