Σύμφωνα με μία έρευνα της Sandvine, εταιρείας που προμηθεύει μεγάλους ISP με λογισμικό διαχείρισης δικτύων και μέτρησης traffic, το τελευταίο διάστημα η συμβολή της υπηρεσίας Netflix στη συνολική κίνηση του βορειοαμερικανικού Internet ξεπέρασε αυτήν των δικτύων Peer-To-Peer. Αυτό σημαίνει πως για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία του Διαδικτύου, το μεγαλύτερο ποσοστό της κίνησής του αφορά περιεχόμενο επί πληρωμή.

 

Συγκεκριμένα, την άνοιξη του 2011 η κίνηση BitTorrent αναλογούσε στο 21,6% όλης της ευρυζωνικής κίνησης στη Β.Αμερική, με το μερίδιο του Netflix να βρίσκεται στο 22,2% και σε ώρες αιχμής να φτάνει το 30%, σημειώνοντας αύξηση 44% σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά του περασμένου φθινοπώρου. Αύξηση επίσης σημείωσαν και τα ποσοστά streaming εκδηλώσεων πραγματικού χρόνου, όπως το πρωτάθλημα μπάσκετ NCAA, ο βασιλικός γάμος στη Μ.Βρετανία και τα τουρνουά γκόλφ PGA. Οι αυξήσεις αυτές συνοδεύτηκαν παράλληλα από μείωση του ποσοστού κίνησης ιστοσελίδων και ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως μειώθηκε και ο συνολικός αριθμός επισκέψεων σε αυτούς.

 

Η εξέλιξη αυτή έχει διττή ανάγνωση: Πρώτον, η ιντερνετική κίνηση είναι φθηνή. Μία μηνιαία συνδρομή Netflix που επιτρέπει streaming απεριόριστων σειρών και ταινιών κοστίζει μόλις 9 δολάρια ΗΠΑ. Στην ίδια τη Netflix, η μετάδοση μίας ταινίας κοστίζει κάπου μεταξύ 2 και 10 σεντ. Το μεγαλύτερο ποσοστό του κόστους αφορά την εξασφάλιση των δικαιωμάτων για το μεταδιδόμενο περιεχόμενο. Δεύτερον, ο διαμοιρασμός αρχείων μέσω δικτύων peer-to-peer, μεγάλο μέρος του οποίου αφορά την ανταλλαγή αρχείων που προστατεύονται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας, δεν πρόκειται να εξαφανιστεί εν μία νυκτί. Και σίγουρα δε θα μειωθεί σημαντικά αν το Hollywood δεν καταστήσει μεγαλύτερο μέρος παλαιών και νέων κυκλοφοριών του διαθέσιμο για ενοικίαση και online streaming.

 

 

Link.png Site: Wired.com

File.png Download: Η έρευνα της Sandvine (PDF)