Το Pirate Pay είναι μια νέα επιχείρηση με έδρα τη Ρωσσία η οποία έχει σαν σκοπό την καταπολέμηση της πειρατείας, και συγκεκριμένα στοχεύει στη διακίνηση αρχείων που προστατεύονται με πνευματικά δικαιώματα μέσω torrents. Για την ανάπτυξη του Pirate Pay έχει συμβάλει και η Microsoft με χρηματοδότηση $100.000 δολαρίων, ενώ τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο του Walt Disney και η Sony Pictures έχουν δοκιμάσει τις υπηρεσίες του.

Ουσιαστικά η “δράση” της υπηρεσίας παρεμβαίνει στο πρωτόκολλο BitTorrent που χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή αρχείων μέσω torrents, και έχει τη δυνατότητα να καταγράφει γεγονότα αλλά και να “απενεργοποιεί” παράνομο υλικό. Η ιδέα γεννήθηκε πριν από περίπου τρία χρόνια όταν οι προγραμματιστές της εταιρείας ανέπτυξαν μια τεχνολογία διαχείρισης της online κίνησης για τους παρόχους Internet. Το εγχείρημα τελικά λειτούργησε όπως αναμενόταν, δίνοντας τη δυνατότητα τους προγραμματιστές να επεκτείνουν τη λειτουργία του με σκοπό την καταπολέμηση της πειρατείας.

 

Η ιδέα δεν είναι καινούργια καθώς με παρόμοιο τρόπο αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν οι υπηρεσίες του Napster και του LimeWire, όπου οι χρήστες τους τροφοδοτούνταν με εσφαλμένη πληροφορία. Η αρχή έγινε με την ταινία “Vysotsky. Thanks to God, I am Alive”, όπου απορρίφθηκαν συνολικά 45.000 προσπάθειες παράνομης μεταφόρτωσής της.

 

Link.png Site: thenextweb.com