Η κίνηση εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια να υπάρξει διαφάνεια στο κόστος ενοικίασης.

Από τις αρχές του περασμένου έτους, οπότε η εταιρία άρχισε να εμφανίζει στους ενδιαφερόμενους ένα συνολικό κόστος χρέωσης κατά την ενοικίαση ενός χώρου, σχεδόν 300.000 καταχωρίσεις έχουν αφαιρέσει ή περιορίσει το κόστος καθαρισμού, όπως ανέφερε η Airbnb στην ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων, την Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου. Πλέον, σχεδόν το 40% των ενεργών καταχωρίσεων έχουν πάψει να χρεώνουν επιπλέον για τον καθαρισμό.

Για τους πελάτες, αυτές οι επιπλέον χρεώσεις αποτελούσαν εδώ και καιρό πηγή εκνευρισμού. Υπήρχε περίπτωση να εντοπίσεις μια καλή ευκαιρία για την ενοικίαση κάποιου ακινήτου για τις διακοπές σου στο Airbnb και τελικά, φτάνοντας στο σημείο να πληρώσεις, έπεφτες πάνω σε εκατοντάδες ευρώ επιπλέον χρεώσεων για τον καθαρισμό, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή. Καθώς το κόστος αυτών των υπηρεσιών κατέγραφε διαρκή αύξηση, συμπαρέσυρε τη μέση τιμή ενοικίασης μέσω της πλατφόρμας, καθιστώντας την Airbnb λιγότερο δελεαστική επιλογή για όσους αναζητούσαν στέγη ενόψει ενός ταξιδιού.

Η μείωση των εξόδων καθαρισμού αναπόφευκτα εγείρει ένα ερώτημα: έχουν πάψει οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές αυτών των ακινήτων να πληρώνουν συνεργεία καθαρισμού; Ή απλά ενσωματώνουν το κόστος καθαρισμού στην τιμή που χρεώνουν; Όταν η Airbnb παρουσίασε για πρώτη φορά αυτό που ονομάζει "Προβολή Συνολικής Τιμής", πρόθεσή της ήταν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που θα άφηνε τους πάντες ικανοποιημένους.

"Οι ενοικιαστές δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται με παράλογες δουλειές πριν αποχωρήσουν, όπως να αφαιρούν τα σεντόνια από τα κρεβάτια, να βάζουν πλυντήρια ή να περνάνε το χώρο με ηλεκτρική σκούπα", ανέφερε η Airbnb στην τότε ανακοίνωσή της. "Ταυτόχρονα, όμως, θεωρούμε θεμιτό να ζητάμε από τους ενοικιαστές να κλείνουν τα φώτα, να ρίχνουν τυχόν τρόφιμα που περίσσεψαν στα σκουπίδια και να κλειδώνουν τις πόρτες...ακριβώς όπως θα έκανε ο καθένας μας φεύγοντας από το σπίτι του".

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόση διαφορά θα μπορούσε να κάνει στα οικονομικά αποτελέσματα η υπενθύμιση στους ενοικιαστές να κλείνουν τα φώτα. Πάντως, σύμφωνα με την ίδια την εταιρία, το μέσο κόστος διανυκτέρευσης σε ένα μονόκλινο χώρο διαμορφώθηκε στα 114 δολάρια, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 2% σε σχέση με πέρυσι, τη στιγμή που οι τιμές των ξενοδοχείων σημείωναν αύξηση κατά 7%, με το μέσο κόστος διανυκτέρευσης να διαμορφώνεται στα 149 δολάρια για την ίδια περίοδο.

Συνολικά, η Airbnb αύξησε τα έσοδα τριμήνου κατά 17%, στα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σχέση με το ίδιο διάστημα κατά την προηγούμενη χρήση. Όμως, λόγω μιας εφάπαξ φορολογικής εισφοράς της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, η εταιρία κατέγραψε κατά το τρίμηνο αυτό ζημιές ύψους 349 εκατομμυρίων δολαρίων.

  • Like 4