Στην αντεπίθεση περνά η ByteDance έπειτα από τις πρόσφατες κινήσεις του Λευκού Οίκου και του Αμερικανού προέδρου.

Ο Donald Trump υπέγραψε διάταγμα με το οποίο απαγορεύει στις αμερικανικές εταιρείες -αλλά και τους Αμερικανούς πολίτες- κάθε συναλλαγή με την κάτοχο του TikTok, ByteDance καθώς επίσης και τις θυγατρικές της εταιρείες. Οι Κινέζοι όμως δε δείχνουν διατεθειμένοι να πέσουν αμαχητί και ετοιμάζονται να καταθέσουν αγωγή εναντίον της κυβέρνησης των ΗΠΑ, καταγγέλλοντας ότι δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να υποστηρίξουν τις θέσεις τους και να αμφισβητήσουν τα όσα υποστήριξε ο Λευκός Οίκος. Η αγωγή θα κατατεθεί στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Ουσιαστικά, με την υπογραφή του διατάγματος από τον Αμερικανό πρόεδρο, δόθηκε διορία μόλις 45 ημερών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να σταματήσουν τις συναλλαγές με τη ByteDance και τις θυγατρικές της. Οι παραβάτες μάλιστα απειλούνται με πρόστιμα που αγγίζουν τα 300.000 δολάρια καθώς επίσης και νομικές κυρώσεις.

Την ίδια στιγμή πάντως οι μνηστήρες του TikTok -ή ορθότερα του κέντρου επιχειρήσεών του στις ΗΠΑ- αυξάνονται, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα η Microsoft έχει πλέον σοβαρό ανταγωνισμό. Ο λόγος για το Twitter το οποίο έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την κινεζική εταιρεία για πιθανή μεταξύ τους συνεργασία. Το περιεχόμενό τους παραμένει άγνωστο, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ήδη ότι σε περίπτωση που το Twitter αποφασίσει να κάνει πρόταση για την αγορά του TikTok, θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια για να κοντράρει την -υποθετική πρόταση της- Microsoft.