Eγκαλείται για χρήση προσωπικών δεδομένων ανηλίκων

To ΤikTok βρίσκεται αντιμέτωπο με δικαστικές περιπέτειες, καθώς η πρώην επίτροπος προστασίας των παιδιών στην Αγγλία, Ανν Λόνγκφιλντ, το κατηγορεί για αθέμιτες πρακτικές συλλογής και εκμετάλλευσης προσωπικών δεδομένων ανηλίκων.

Η Λόνγκφιλντ προβαίνει στην κίνηση αυτή εξ ονόματος των εκατομμυρίων παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν χρησιμοποιήσει την εξαιρετικά δημοφιλή εφαρμογή ανάρτησης σύντομων βίντεο.

Εφόσον τα δικαστήρια αποφανθούν θετικά, τα παιδιά που έχουν επηρεαστεί από τον τρόπο που το TikTok διαχειρίζεται τα δεδομένα τους θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αποζημίωση ύψους χιλιάδων λιρών το καθένα.

Από την πλευρά του, το TikTok χαρακτήρισε την αγωγή αβάσιμη και δήλωσε αποφασισμένο να την αποκρούσει στα δικαστήρια.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του BBC, οι δικηγόροι που έχουν αναλάβει την υπόθεση θα ισχυριστούν ότι το TikTok συλλέγει προσωπικά δεδομένα από ανηλίκους, μεταξύ αυτών τους αριθμούς των κινητών τους, βίντεο, την ακριβή τοποθεσία τους καθώς και βιομετρικά δεδομένα, χωρίς να προηγείται επαρκής προειδοποίηση, διαφάνεια, ούτε καν η συναίνεση που προβλέπεται από το νόμο και, τελικά, χωρίς να γνωρίζουν τα παιδιά και οι γονείς τους πώς ακριβώς χρησιμοποιούνται αυτές οι πληροφορίες.

Απαντώντας, το TikTok δήλωσε τα εξής: "Η προστασία της ιδιωτικότητας και η ασφάλεια αποτελούν πρωταρχικές προτεραιότητες για το TikTok και εφαρμόζουμε στιβαρές πολιτικές, διαδικασίες και τεχνολογικά μέσα προκειμένου να συμβάλλουμε στην προστασία όλων των χρηστών μας και ιδίως των εφήβων. Θεωρούμε πως οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι και σκοπεύουμε να υπερασπιστούμε δυναμικά τη θέση μας".

Το TikTok αριθμεί πάνω από 800 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, με τη μητρική εταιρία ByteDance να έχει κέρδη δισεκατομμυρίων κατά το περασμένο έτος, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των κερδών να προέρχονται από διαφημιστικά έσοδα.

Η αγωγή κατατίθεται εξ ονόματος όλων των παιδιών που έχουν χρησιμοποιήσει το TikTok από τις 25 Μαΐου του 2018 και έπειτα, ασχέτως του αν διατηρούν λογαριασμό ή τι ρυθμίσεις έχουν επιλέξει. Όσα παιδιά δεν επιθυμούν να εκπροσωπηθούν, έχουν τη δυνατότητα να αποσυρθούν από τη διαδικασία.

Σε δηλώσεις της στο BBC η κυρία Λόνγκφιλντ επισήμανε πως εστιάζει στο TikTok επειδή, παρότι όλες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης συλλέγουν πληροφορίες, το TikTok εφαρμόζει "υπερβολικές", όπως τις χαρακτήρισε, πολιτικές συλλογής προσωπικών δεδομένων.

"Το TikTok είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που έχει βοηθήσει τα παιδιά να παραμείνουν σε επαφή με τους φίλους τους στη διάρκεια μιας ιδιαίτερα δύσκολης χρονιάς. Όμως, πίσω από τα διασκεδαστικά τραγούδια, τις χορευτικές προκλήσεις και τις νέες τάσεις, κρύβεται κάτι πολύ πιο ζοφερό".

Η πρώην επίτροπος ισχυρίζεται πως η εταιρία "είναι μια υπηρεσία συλλογής δεδομένων η οποία παρουσιάζεται σαν κοινωνικό δίκτυο" και στην πορεία "εσκεμμένα έχει επιχειρήσει και κατορθώσει να εξαπατά τους γονείς". Επισημαίνει πως οι γονείς έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι είδους πληροφορίες συλλέγονται μέσω των "συγκαλυμμένων πρακτικών συλλογής δεδομένων" που εφαρμόζει το TikTok.

Την υπόθεση έχει αναλάβει η δικηγορική εταιρία Scott & Scott. Ο Τομ Σάουθγουελ, στέλεχος της εταιρίας, εκτιμά πως ο τρόπος που συλλέγονται τα δεδομένα από το TikTok συνιστά "σοβαρότατη παράβαση της βρετανικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων".

"Τα διαφημιστικά έσοδα του TikTok και της ByteDance βασίζονται στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται παιδιά. Η άντληση κέρδους από τις πληροφορίες αυτές χωρίς παράλληλη εκπλήρωση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από το νόμο, καθώς και η τήρηση του ηθικού χρέους για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, είναι κάτι το απαράδεκτο".

Εντωμεταξύ, υπάρχει νομικό προηγούμενο στην υπόθεση αυτή.

Το 2019, στην κινεζική εταιρία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ, λόγω κακής διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων ανηλίκων.

Ανάλογα πρόστιμα έχουν επιβληθεί στην εταιρία από τη Νότια Κορέα, λόγω του τρόπου με τον οποίο συλλέγει τα προσωπικά δεδομένα ανηλίκων, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πρακτικές του TikTok έχουν αποτελέσει αντικείμενο έρευνας από το Γραφείο του Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων.

Η υπόθεση αυτή αφορούσε το Musical.ly, το οποίο στο μεταξύ συγχωνεύτηκε με το TikTok, καθώς η εταιρία εν γνώσει της φιλοξενούσε περιεχόμενο δημοσιευμένο από χρήστες ηλικίας κάτω των 13 ετών.

Το TikTok διατάχθηκε να διαγράψει εκείνα τα δεδομένα και να εισαγάγει σύστημα επιβεβαίωσης της ηλικίας του χρήστη.

Σύμφωνα με την Ofcom, αρμόδια ρυθμιστική αρχή στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 44% των παιδιών ηλικίας 8 έως 12 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί το TikTok, παρότι, τυπικά, απαγορεύεται η χρήση σε άτομα ηλικίας κάτω των 13 ετών.