Η κυβέρνηση Biden φέρεται να απαιτεί από τους Κινέζους ιδιοκτήτες του TikTok, ByteDance, να πουλήσουν τα μερίδιά τους στην εφαρμογή ανταλλαγής βίντεο μικρής διάρκειας, αλλιώς αυτή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιθανή απαγόρευση στις ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε πρώτη η Wall Street Journal, η απαίτηση φέρεται να προέρχεται από την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ, μια πολυμελή ομοσπονδιακή ομάδα εργασίας που επιβλέπει τους κινδύνους εθνικής ασφάλειας στις διασυνοριακές επενδύσεις.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη κίνηση στο πλαίσιο της καταστολής της εφαρμογής που ανήκει στην ByteDance, η οποία έχει ήδη γίνει στόχος κυβερνητικών περιορισμών. Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση Biden διέταξε τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αφαιρέσουν το TikTok από τις κυβερνητικές συσκευές και δεκάδες πολιτειακές κυβερνήσεις έχουν έκτοτε ψηφίσει παρόμοιες απαγορεύσεις για την εφαρμογή.

Το TikTok βρίσκεται στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ εδώ και χρόνια, ξεκινώντας από την αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης Trump να αποκλείσει την εφαρμογή από τα ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2020. Οι ανησυχίες σχετικά με την εφαρμογή έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, αφού τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί κάλεσαν τους αξιωματούχους να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στη συλλογή δεδομένων ή να απαγορεύσουν εντελώς τη λειτουργία της εφαρμογής στις ΗΠΑ.

Τον Αύγουστο του 2022, η ByteDance υπέβαλε ένα σχέδιο που περιγράφει λεπτομερώς πώς σκοπεύει να εμποδίσει την κινεζική κυβέρνηση να έχει πρόσβαση σε δεδομένα για τους χρήστες των ΗΠΑ και πώς θα προσφέρει στην αμερικανική κυβέρνηση την εποπτεία της πλατφόρμας. Ωστόσο, οι συζητήσεις μεταξύ του TikTok και της Ουάσινγκτον για το θέμα φέρεται να έχουν παγώσει.

Σε σχετικές εξελίξεις, το TikTok πρόκειται να απαγορευτεί στα τηλέφωνα που χρησιμοποιούν οι υπουργοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι της βρετανικής κυβέρνησης, μετά από εξέταση του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Καναδάς, το Βέλγιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ήδη απαγορεύσει την εφαρμογή από κυβερνητικά τηλέφωνα.

  • Like 1