Tο Ripple είναι μια νέα εφαρμογή που αναπτύχθηκε από την ByteDance, την κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok, η οποία βοηθά τους δημιουργούς να συνθέτουν και να επεξεργάζονται μουσική για τα μικρής διάρκειας βίντεό τους.

Το Ripple χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία ορχηστρικής μουσικής με βάση μια μελωδία που σιγοτραγουδά ο χρήστης. Η εφαρμογή μπορεί να δημιουργήσει τραγούδια σε διάφορα είδη και να ταιριάζει με τη διάρκεια του δείγματος που έχει δώσει ο χρήστης. Ωστόσο η εφαρμογή μπορεί να δημιουργήσει μόνο ορχηστρική μουσική και όχι κάποια φωνητικά. Η εφαρμογή επιτρέπει επίσης στους δημιουργούς να προσθέτουν προσαρμοσμένα soundtracks στα βίντεό τους για το TikTok και άλλες πλατφόρμες.

Το Ripple έχει σχεδιαστεί για να είναι εύκολο στη χρήση, ειδικά για αρχάριους και όσους δεν θέλουν να ασχοληθούν με πιο πολύπλοκα συστήματα. Σύμφωνα με την εταιρεία μπορεί να βοηθήσει τους δημιουργούς με τον τρόπο που μπορούν οι φορητοί έξυπνοι σταθμοί ψηφιακού ήχου (DAW) και έχει στόχο “να κάνει τη μουσική δημιουργία πιο προσιτή και διασκεδαστική για όλους”.

Το Ripple είναι προς το παρόν διαθέσιμο μόνο στις ΗΠΑ και σε beta έκδοση για μια μικρή μερίδα χρηστών. Η ByteDance δεν έχει ακόμη περαιτέρω σχέδια επέκτασης της διαθεσιμότητας της εφαρμογής, αλλά όσοι θέλουν να το δοκιμάσουν μπορούν να επισκεφθούν το Ripple.club, όπου μπορούν να βρουν ένα σύνδεσμο λήψης για την εφαρμογή στο iOS και να ζητήσουν μία πρόσκληση.

Η ByteDance αναφέρει ότι το μοντέλο του Ripple εκπαιδεύτηκε σε μουσική που της ανήκει και σε μουσική που έχει παραχωρηθεί με άδεια στην εταιρεία. Δηλώνει επίσης ότι σέβεται τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, ένα θέμα που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η OpenAI.