Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το TikTok πλέον ανήκει στις απαγορευμένες εφαρμογές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τουλάχιστον για τους… τους νομοθέτες, τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους και το προσωπικό της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η Catherine Szpindor, επικεφαλής της διοίκησης (Chief Administrative Officer ή CAO) της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών απέστειλε στους νομοθέτες και στο προσωπικό ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο οποίο έκανε γνωστό ότι πρέπει όλοι τους να διαγράψουν την εφαρμογή από τις συσκευές που έχει παράσχει ή και είναι διαχειριζόμενες από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, επειδή θεωρείται «υψηλού κινδύνου λόγω ορισμένων ζητημάτων ασφαλείας». Αν διαπιστωθεί ότι κάποιοι έχουν την Κινέζικη εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης στα τηλέφωνά τους θα ειδοποιηθούν για να καταστεί βέβαιο ότι την διέγραψαν. Επιπλέον, το downloading της εφαρμογής θα απαγορεύεται στο μέλλον.

Αυτή δεν είναι παρά η τελευταία εξέλιξη μίας σειράς από κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να αποκλείσει την εφαρμογή από τις συσκευές που βρίσκονται που διαχειρίζεται και που της ανήκουν. Την περασμένη εβδομάδα, οι νομοθέτες ενέκριναν ένα νομοσχέδιο αξίας $1,7 τρισεκατομμυρίων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διατάξεις που απαγορεύουν τη χρήση του TikTok από εργαζομένους ή υψηλόβαθμους αξιωματούχους σε κυβερνητικές υπηρεσίες, γραφεία και από τον εκτελεστικό κλάδο. Εκπρόσωπος της διοίκησης του Σώματος δήλωσε στο Reuters ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, η επικεφαλής της διοίκησης συνεργάστηκε με την Επιτροπή Διοίκησης της Βουλής για να εφαρμόσει παρόμοια πολιτική και για τη Βουλή.

Να αναφέρουμε ότι η Γερουσία έχει ήδη υπερψηφίσει το νομοσχέδιο «Όχι TikTok στις Κυβερνητικές Συσκευές» που προτάθηκε από τον γερουσιαστή Josh Hawley. Όπως επισημαίνει το Reuters, 19 πολιτείες έχουν ήδη απαγορεύσει κατά μέρος την εγκατάσταση και τη χρήση της εφαρμογής σε συσκευές του προσωπικού από τον δημόσιο ή εκτελεστικό κλάδο που έχουν παράσχει ή και διαχειρίζονται. Όταν πέρασε το νομοσχέδιο, η εκπρόσωπος Τύπου του TikTok, Brooke Oberwetter δήλωσε στο Engadget ότι η εταιρεία είναι «απογοητευμένη που το Κογκρέσο προχώρησε στην απαγόρευση του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές» αποκαλώντας την εξέλιξη «μια πολιτική χειρονομία που δεν κάνει το παραμικρό για την προώθηση των συμφερόντων της εθνικής ασφάλειας».

Οι επικριτές του TikTok στην Αμερικανική κυβέρνηση έχουν εγείρει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο κατασκοπείας από Κινέζους αξιωματούχους. Ο Chris Wray, Διευθυντής του FBI έχει παρομοιάσει την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης με «Δούρειο Ίππο για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα» λέγοντας ότι κανονικά δεν θα πρέπει να έχει θέση στις κυβερνητικές συσκευές ωσότου διακόψει πλήρως τους δεσμούς του με την Κίνα. Το TikTok, το οποίο ανήκει στην Κινεζική εταιρεία ByteDance, προσπάθησε να κάμψει τις όποιες ανησυχίες δρομολογώντας όλη την εγχώρια κίνηση δεδομένων μέσω των διακομιστών της Oracle στις ΗΠΑ ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε να διαγράψει όλα τα δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ από τους διακομιστές της. Παρόλα αυτά, η πρόσφατη αποκάλυψη ότι η ByteDance απέλυσε τέσσερις υπαλλήλους για ακατάλληλη πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συμπεριλαμβανομένων και δύο δημοσιογράφων δεν βοηθά την εταιρεία. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι υπάλληλοι απέκτησαν πρόσβαση στις διευθύνσεις IP και άλλα δεδομένα που συνδέονται με τους δύο δημοσιογράφους στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν ποιος διέρρεε εσωτερικές πληροφορίες στον Τύπο.

  • Like 1
  • Thanks 1