Το ‘πε και το ‘κανε ο Donald Trump και κάπως έτσι μετά από ένα σήριαλ εβδομάδων, το TikTok ετοιμάζεται να “κατέβει” από τα αμερικανικά app store.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως αρχής γενομένης από αυτή την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, το TikTok και το WeChat δε θα είναι πλέον διαθέσιμα σε Google Play Store και App Store. Η απόφαση μάλιστα δεν αφορά απλά το άμεσο “κατέβασμα” των δύο εφαρμογών από τα προαναφερθέντα ψηφιακά καταστήματα, αλλά από τις 12 Νοεμβρίου απαγορεύει ακόμα και τη φιλοξενία τους σε αμερικανικό server (πρακτικά τις “κόβει” εντελώς) καθώς επίσης και κάθε είδους πληρωμή.

Η απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ έρχεται να κάνει πράξη τις απειλές του Αμερικανού προέδρου, με τον Γραμματέα Εμπορίου, Wilbur Ross να θέτει μέχρι και θέμα εθνικής ασφάλειας:

Η σημερινή απόφαση αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι ο πρόεδρος Trump θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια της χώρας και να προστατέψει τους Αμερικάνους από την απειλή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Το ΚΚΚ έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι έχει την πρόθεση και τον τρόπο να χρησιμοποιήσει τις εφαρμογές αυτές για να διαταράξει την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική και την οικονομία των ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά το TikTok και με δεδομένη την ανύπαρκτη προθεσμία που έδωσε η απόφαση (ανακοίνωση την Παρασκευή, εφαρμογή την Κυριακή), η Bytedance εξέφρασε τις αντιρρήσεις και τη διαφωνία της, υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά τα όσα έπραξε προκειμένου να αντικρούσει τα επιχειρήματα του Λευκού Οίκου. Στην πράξη βέβαια αυτό ουδεμία τύχη έχει να αλλάξει την μοίρα του TikTok, προσώρας τουλάχιστον. Από την ώρα που ανακοινώθηκε η επερχόμενη αφαίρεση της εφαρμογής από τα mobile stores των Google και Apple, χιλιάδες έχουν προχωρήσει στο κατέβασμα της εφαρμογής φέρνοντάς την στην πρώτη θέση ανάμεσα στις δημοφιλέστερες εφαρμογές. Η λειτουργία του TikTok για όσους έχουν ήδη εγκατεστημένη την εφαρμογή στο κινητό τους, θα συνεχιστεί κανονικά αν και για μικρό χρονικό διάστημα.