Η δημοφιλής εφαρμογή βίντεο μικρής διάρκειας TikTok, έχει δεσμευτεί να επενδύσει το τεράστιο ποσό των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η επένδυση κυμαίνεται στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους ρυθμιστές και κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι έχουν εγείρει σοβαρές υποψίες ότι τα προσωπικά δεδομένα των εκατομμυρίων χρηστών της εφαρμογής στην Ευρώπη παρακολουθούνται και ελέγχονται παράνομα από την κυβέρνηση της Κίνας.

Σαν απάντηση στους επανειλημμένους ισχυρισμούς και καταγγελίες αυτού του είδους, η εταιρεία της δημοφιλούς εφαρμογής ξεκίνησε τον Μάρτιο ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με την ονομασία «Project Clover». Αν και το όνομα ακούγεται σαν μυστική στρατιωτική επιχείρηση, στην πραγματικότητα το πρόγραμμα είναι αρκετά τετριμμένο και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κατασκευή τριών τεράστιων data center στην Ευρώπη.

Ουσιαστικά, το Project Clover στοχεύει στη φιλοξενία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών αποκλειστικά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διασφαλίζοντας ότι θα βρίσκονται «εντός της εμβέλειας» των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών και μακριά από τα χέρια των Κινέζων. 

Μόλις χθες, το TikTok ανακοίνωσε επίσημα τη δέσμευση της επένδυσης 12 δισεκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού σχεδίου κατά την επόμενη δεκαετία. Το πρώτο τεράστιο κέντρο δεδομένων, μία εγκατάσταση στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, έχει ήδη ολοκληρωθεί από τον Σεπτέμβριο. Το δεύτερο βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό εντατική κατασκευή στην παγωμένη περιοχή Χάμαρ της Νορβηγίας.

Η TikTok ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι παρέλαβε το πρώτο από τα τρία πολυόροφα κτίρια στο χώρο του νέου data center στη Νορβηγία και θα ξεκινήσει σταδιακά από τα μέσα του 2024 τη μεταφορά και αποθήκευση των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών της στους ισχυρούς servers που στεγάζονται εκεί. Τόνισε επίσης ότι το κέντρο θα λειτουργεί αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μόλις ολοκληρωθεί θα αποτελεί τη μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης δεδομένων στην Ευρώπη. Τέλος, το τρίτο και τελικό κέντρο δεδομένων θα κατασκευαστεί επίσης στην Ιρλανδία.

Στις τεράστιες επενδύσεις της TikTok περιλαμβάνεται επίσης το τίμημα για την πρόσληψη μιας βρετανικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας, της NCC Group, στην οποία η εταιρεία των social media ανέθεσε να ελέγξει και να επιβεβαιώσει την ασφάλεια και τη νομιμότητα του τρόπου λειτουργίας και των πολιτικών προστασίας δεδομένων της πλατφόρμας. 

  • Like 2
  • Confused 1