Για κάποιους δεν αποτελεί έκπληξη αφού οι Σκανδιναβοί ανέκαθεν ήταν πρωτοπόροι στο τομέα των νέων μέσων, η είδηση όμως δεν παύει να είναι σημαντική.

Η κρατική Νορβηγική τηλεόραση (NRK) που χρηματοδοτείται από ένα μοντέλο παρόμοιο με αυτό των Βρετανικών τηλεοπτικών δικτύων, ξεκίνησε να διαθέτει μεγάλο μέρος του τηλεοπτικού της προγράμματος μέσω δημόσιουtorrent tracker σε υψηλής ανάλυσης αρχεία. χωρίς DRM και με υπόσχεση μελλοντικής διανομής του τηλεοπτικού της προγράμματος υπό κάποια άδεια τύπου Creative Commons. Ενθαρύνουν δε το fansubbing των σειρών και εκπομπών σε άλλες γλώσσες, παρέχοντας μάλιστα transcript των διαλόγων στα Νορβηγικά.

 

Ο Eirik Solheim του NRK δήλωσε ότι η επιλογή της διάθεσης του τηλεοπτικού προγράμματος μέσω P2P σε δικό τους tracker έχει πολλά πλεονεκτήματα για το κανάλι.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι έτσι εξοικονομεί το NRK bandwidth (άρα και χρήμα) ενώ θα μπορεί να συλλέγει στατιστικά στοιχεία για την τηλεθέαση των προγραμμάτων, κάτι που δεν ήταν δυνατό όταν οι θεατέςκατέβαζαν τις σειρές του καναλιού από άλλους torrent trackers.

 

Ο Solheim δεν ξέχασε φυσικά να αναφερθεί στο θέμα των copyrights τρίτων που χρησιμοποιούν στις παραγωγές τους, όπως τα μουσικά στούντιο. Δήλωσε ότι το NRK μελετά τη χρήση μουσικής από το magnatune και άλλους πάροχους με ελεύθερες άδειες χρήσης ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει δικαιώματα παγκόσμιας μετάδοσης υλικού από τους συμβατικούς πάροχους ώστε να μη χρειαστεί να περιορίσουν τη διάθεση του περιεχομένου (DRM)

 

 

Source.png Πηγή: NRKbeta via Torrentfreak

(cc) Αδμιν για το insomnia.gr (cc-by-sa)