Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη του Tor browser, ανακοίνωσε την κυκλοφορία της alpha έκδοσης του γνωστού browser, αυτή τη φορά για την πλατφόρμα του Android.

Ως αποτέλεσμα της κίνησης αυτής, ο Orfox, ο browser για το Android που είχε την έγκριση της ομάδας του Tor, θα αποσυρθεί μέσα στην επόμενη χρονιά. Προκειμένου μέχρι τότε οι χρήστες να μπορούν να «τρέχουν» και τις δύο εφαρμογές στο smartphone τους θα χρειαστεί να κατεβάσουν την εφαρμογή Orbot που είναι ένας proxy για το Tor Project. Για όσους δε γνωρίζουν, ο Tor browser απευθύνεται σε όσους θέλουν να είναι ανώνυμοι κατά την πλοήγησή τους στο Internet χωρίς να αφήνουν πίσω τους στοιχεία χρήσης τα οποία εκμεταλλεύονται εταιρείες όπως η Google και το Facebook για στόχευση διαφημίσεων.  Αυτό γίνεται εφικτό μέσω της δρομολόγησης της διαδικτυακής κίνησης του χρήστη μέσω ενός παγκόσμιου εθελοντικού δικτύου διακομιστών. Σκοπός του Tor Project είναι η προστασία της ατομικής ελευθερίας, της ιδιωτικότητας αλλά και να δώσει στο χρήστη τη δυνατότητα να διεξάγει εμπιστευτικές εργασίες χωρίς να καταγράφονται οι διαδικτυακές δραστηριότητές του. 

Ο νέος Tor browser για το Android έρχεται λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία της όγδοης έκδοσης για επιτραπέζιους υπολογιστές, και η οποία βασίζεται στη δομή του Firefox Quantum browser 2017. Η έκδοση φέρνει σημαντικά νέα χαρακτηριστικά όπως υποστήριξη νέων γλωσσών, νέα αρχική ιστοσελίδα αλλά και τρόπο χρήσης του browser από χώρες στις οποίες η χρήση του έχει απαγορευτεί όπως στην Τουρκία. 

Πάντως αν και η εφαρμογή είναι ο δημοφιλέστερος τρόπος για ανώνυμη περιήγηση στο Internet εντούτοις δε λείπουν διάφορα προβλήματα ασφάλειας με ερευνητές να έχουν εντοπίσει τρόπο απόκτησης πρόσβασης στον browser αλλά και στην αναγνώριση των χρηστών που τον χρησιμοποιούν. Σε κάθε περίπτωση η ομάδα ανάπτυξης προτείνει την ανάγνωση των σχετικών οδηγιών για μεγαλύτερη προστασία της ανωνυμίας σας.

Tor Browser για Android

TechCrunch

 

  • Like 2