Στον απόηχο της διπλωματικής έντασης ανάμεσα στην Τουρκία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, χάκερ υπερασπιστές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν παραβίασαν χιλιάδες λογαριασμούς στο Twitter, αναρτώντας μηνύματα υπέρ της Τουρκίας.

Όλοι οι λογαριασμοί χρησιμοποιούν την εφαρμογή Twitter Counter, κάτι που αποδεικνύει πως οι παραβιάσεις προήλθαν από ευπάθεια στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Ανάμεσα σε αυτούς που παραβιάστηκαν, περιλαμβάνεται ο λογαριασμός του Forbes, της Διεθνούς Αμνηστίας, της γερμανικής εφημερίδας Die Welt και της αστυνομικής διεύθυνσης της Ατλάντα στις ΗΠΑ.

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι χάκερ ανάρτησαν ένα μήνυμα υπέρ του Ερντογάν, χρησιμοποιώντας τα hashtags #Nazialmanya (Ναζί Γερμανία) και #Nazihollanda (Ναζί Ολλανδία). Στο ίδιο μήνυμα, μιλούν για «οθωμανικό χαστούκι» και παραπέμπουν στις 16 Απριλίου, δηλαδή την ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα.

 

Επίσης, σε ορισμένους λογαριασμούς, οι εικόνες προφίλ αλλάχθηκαν με φωτογραφίες της τουρκικής σημαίας και άλλων τουρκικών συμβόλων.

 

Η εταιρεία Twitter Counter, δημιουργός της εφαρμογής, εδρεύει στην Ολλανδία. Εκπρόσωπός της δήλωσε στον Guardian πως έχει ξεκινήσει ήδη έρευνες για το θέμα, ενώ έχει ήδη λάβει μέτρα για την αντιμετώπισή του. Γνώση του συμβάντος έχει και το Twitter, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, όπου επίσης επιβεβαιώνει πως η παραβίαση προήλθε από μία τρίτη εφαρμογή.

 

Το Twitter μπλόκαρε αμέσως τα δικαιώματά της, ώστε να μην παραβιασθούν και άλλοι λογαριασμοί.

 

Link.png Site: Guardian