Ιδιαίτερα καυστικός υπήρξε στο εκτενές σκεπτικό της απόφασής του ο δικαστής που χειρίστηκε την υπόθεση.

Ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε τη Δευτέρα αγωγή την οποία είχε καταθέσει ο Ίλον Μασκ, σε βάρος οργάνωσης που ασχολείται με την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας, εξαιτίας των επικριτικών αναφορών που συνέτασσε η οργάνωση, σε σχέση με την ανοχή στο φαινόμενο, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Στο εκτενές σκεπτικό του, έκτασης 52 σελίδων, ο δικαστής καυτηρίασε την προσφυγή της εταιρίας του Μασκ, χαρακτηρίζοντάς την αμιγώς τιμωρητική και ουδόλως σχετική με την προστασία της ασφάλειας και των νομικών δικαιωμάτων της πλατφόρμας.

"Κάποιες φορές δεν είναι σαφές το κίνητρο μιας προσφυγής", ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικαστής Τσαρλς Μπρέιερ, του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Βόρειας Περιφέρειας της Καλιφόρνια, στην εισαγωγή του σκεπτικού του. "Άλλες φορές, μια προσφυγή συνδέεται τόσο απροκάλυπτα και έντονα με ένα πράγμα, ώστε είναι αδύνατο να παρερμηνευτεί ο σκοπός της. Η συγκεκριμένη υπόθεση εμπίπτει στη δεύτερη κατηγορία. Στόχος της είναι να τιμωρηθούν οι Εναγόμενοι για τους ισχυρισμούς τους".

Στο κείμενο της αγωγής, η Χ εγκαλούσε το Κέντρο Αντιμετώπισης του Ψηφιακού Μίσους (CCDH) ότι παραβίασε τους όρους χρήσης της εταιρίας όταν κατέγραψε και εν συνεχεία ανέλυσε μισαλλόδοξες αναρτήσεις στην πλατφόρμα, μετά την εξαγορά του τότε Twitter από το Μασκ, τον Οκτώβριο του 2022. H X κατηγόρησε τις εκθέσεις του CCDH, όπου καταγράφεται η κυρίαρχη παρουσία μισαλλόδοξων αναρτήσεων στην πλατφόρμα, για την ένταση των ανησυχιών που εκφράστηκαν για την κατάσταση που επικρατεί στην Χ και την απομάκρυνση διαφημιζόμενων από την υπηρεσία.

Στην αγωγή, η Χ υποστήριζε ότι υπέστη ζημίες ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων εξαιτίας των εκθέσεων του CCDH, μιας διεθνούς ΜΚΟ με γραφεία στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λόγω του ότι η αγωγή θα μπορούσε να προκαλέσει τη διάλυση της οργάνωσης, η υπόθεση προκάλεσε ζωηρό ενδιαφέρον, σε επίπεδο λογοδοσίας μια πλατφόρμας η οποία, από τη στιγμή που εξαγοράστηκε από τον Μασκ, έχει επαναφέρει τους λογαριασμούς γνωστών υποστηρικτών της κυριαρχίας της λευκής φυλής αλλά και άλλων αμφιλεγόμενων ατόμων, που είχαν αποκλειστεί παλαιότερα, όταν η πλατφόρμα εξακολουθούσε να ονομάζεται Twitter.

Το Δεκέμβριο, λόγου χάρη, ο Μασκ επανέφερε το λογαριασμό του συνομωσιολόγου Άλεξ Τζόουνς, ο οποίος κρίθηκε ένοχος διασποράς ψευδών θεωριών γύρω από τη δολοφονική επίθεση σε σχολείο στο Νιούτον, της πολιτείας του Κονέκτικατ, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 20 παιδιά και 6 εκπαιδευτικοί. Ο Τζόουνς καταδικάστηκε στην καταβολή αποζημιώσεων ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μέσα από το σκεπτικό του δικαστή Μπρέιερ, αναδεικνύεται και το πόσο σχετική είναι η δεδηλωμένη πίστη του Μασκ στην "ελευθερία του λόγου".

Ο δικαστής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι εκθέσεις του CCDH "αδιαμφισβήτητα συνιστούν" άσκηση της ελευθερίας του λόγου και ότι η διαγραφή των στοιχείων που ανάρτησε η οργάνωση στο Χ αποτέλεσε πλήγμα στα "προστατευόμενα δικαιώματα" του CCDH. Προβληματισμό εξέφρασε επίσης ο δικαστής για το γεγονός ότι η Χ προσέφυγε κακόβουλα στη δικαιοσύνη, αρνούμενος να επιτρέψει στην εταιρία να προσαρμόσει και να υποβάλει εκ νέου τον ισχυρισμό της ότι απέκλεισε το λογαριασμό του CCDH επειδή παραβίασε τους όρους χρήσης της πλατφόρμας. 

"Το Δικαστήριο εκτιμά ότι η επιθυμία της εταιρίας να τροποποιήσει τους ισχυρισμούς της έχει παρελκυστικά κίνητρα, ώστε να υποχρεώσει το CCDH να διαθέσει επιπλέον χρόνο και χρήματα υπερασπιζόμενο τη θέση του, έως ότου απεμπλακεί από αυτή τη δυνητικά καταστροφική προσφυγή", ανέφερε ο δικαστής στο σκεπτικό του. Μάλιστα, έκρινε πως θα ήταν "λάθος" να επιτραπεί στην Χ να τροποποιήσει την αγωγή, "τη στιγμή που οι ζημίες τις οποίες ήδη ισχυρίζεται ότι υπέστη και οι ζημίες που θα ήθελε ενδεχομένως να ισχυριστεί [ότι υπέστη], είναι εξόχως προβληματικές [στο να αποδειχτούν] ενώ τα κίνητρα της εταιρίας είναι προφανέστατα".

Επιπλέον, ο δικαστής στάθηκε στο γεγονός πως η Χ ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι οι αναρτήσεις του CCDH ήταν συκοφαντικές, σχολιάζοντας στο σκεπτικό του ότι η Χ "θέλει και την πίτα ολόκληρη, και το σκύλο χορτάτο", καθώς επιχειρεί να επιβάλει "εξοντωτικές ζημίες" στo CCDH χωρίς να είναι υποχρεωμένη να αποδείξει ότι οι ισχυρισμοί της οργάνωσης είναι συκοφαντικές.

Σε δήλωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος του CCDH, Ιμράν Αχμέντ, αναφέρει ότι "Ελπίζουμε πως αυτή η σημαντικότατη απόφαση θα ενθαρρύνει τους απανταχού ερευνητές να συνεχίσουν και να ενισχύσουν το ζωτικής σημασίας έργο τους ώστε να λογοδοτούν οι εταιρίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη μισαλλοδοξία και την παραπληροφόρηση που φιλοξενούν και το κακό που προξενούν".

Από την πλευρά της, η Χ, με ανάρτησή της στην πλατφόρμα, αναφέρει πως διαφωνεί με την απόφαση του δικαστηρίου και σκοπεύει να την εφεσιβάλει. 

  • Like 6
  • Haha 1