Αντιμέτωπο με μία ακόμη αγωγή βρίσκεται το Twitter. Η Αμερικανική Ένωση Δισκογραφικών Εταιρειών, η οποία αποτελείται από περισσότερες από δώδεκα δισκογραφικές εταιρείες κατέθεσε μήνυση κατά του Twitter ζητώντας αποζημίωση ύψους $250 εκατομμυρίων ισχυριζόμενη ότι πραγματοποιείται «μαζική» παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων στην πλατφόρμα.

Στη μήνυση, που κατατέθηκε από την National Music Publishers Association, οι δισκογραφικές εταιρείες ισχυρίζονται ότι χρήστες του Twitter έχουν παραβιάσει πνευματικά δικαιώματα καλλιτεχνών σε χιλιάδες περιπτώσεις και ότι το Twitter έχει κάνει ελάχιστα για να τους σταματήσει. Η Αμερικανική Ένωση Δισκογραφικών Εταιρειών επισημαίνει ότι το Twitter είναι από τις λίγες μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που δεν έχει συνάψει συμφωνίες αδειοδότησης (για τη χρήση της μουσικής).

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, το Twitter βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για να υπογραφεί κάποια συμφωνία, ωστόσο οι συνομιλίες κατέρρευσαν. «Την ώρα που πολλοί ανταγωνιστές του Twitter αναγνωρίζουν την ανάγκη για κατάλληλες συμφωνίες και αδειοδοτήσεις για τη χρήση μουσικών συνθέσεων στις πλατφόρμες τους, το Twitter δεν το κάνει και αντ' αυτού προκαλεί μαζική παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων που βλάπτει τους μουσικούς δημιουργούς» υποστηρίζει η Αμερικανική Ένωση Δισκογραφικών Εταιρειών στην μηνυτήρια αναφορά.

Στην αγωγή, το Twitter επίσης κατηγορείται ότι αγνόησε τα αιτήματα των δισκογραφικών εταιρειών να αφαιρέσει υλικό που παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα από την πλατφόρμα του παρά τις ειδοποιήσεις σε εβδομαδιαία βάση από τις εκδοτικές εταιρείες. «Η πραγματικότητα είναι ότι το Twitter αγνοεί συστηματικά γνωστούς και επαναλαμβανόμενους παραβάτες, αρνούμενο να κάνει ορισμένα απλά βήματα, τα οποία είναι διαθέσιμα στο Twitter για να σταματήσει αυτές τις περιπτώσεις παραβίασης για τις οποίες ήδη γνωρίζει» διαβάζουμε στο σχετικό κείμενο που κατατέθηκε. Οι δισκογραφικές εταιρείες ισχυρίζονται επίσης ότι ήδη κοινοποιούνται πολλά tweets που παραβιάζουν πνευματική ιδιοκτησία από επαληθευμένους χρήστες και το πιθανότερο είναι το Twitter να μην λάβει μέτρα κατά των επαληθευμένων λογαριασμών. «Το Twitter δεν ανέστειλε ουσιαστικά κανέναν από τους επαληθευμένους λογαριασμούς που προσδιορίζονται στις ειδοποιήσεις που απέστειλε η Αμερικανική Ένωση Δισκογραφικών Εταιρειών και έχουν μεγάλες βάσεις ακολούθων. Το Twitter τους παρέχει προνομιακή μεταχείριση καθώς πρόκειται για λογαριασμούς που είναι επαληθευμένοι και έχουν μεγάλες βάσεις ακολούθων με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο πολύτιμοι και με περισσότερες δυνατότητες δημιουργίας εσόδων από τους λογαριασμούς που δεν έχουν επαληθευτεί και έχουν μικρό αριθμό ακολούθων».

Αν και στη μήνυση αναφέρεται ότι οι παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων αποτελούν χρόνιο πρόβλημα στο Twitter, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει από τότε που ανέλαβε την εταιρεία ο Elon Musk καθώς επικρατεί «αταξία» εσωτερικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα έγγραφα της αγωγής περιλαμβάνονται tweets από τον ίδιο τον Elon Musk στα οποία φαίνεται να επέκρινε τη Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαιωμάτων (Digital Millennium Copyright Act)» αποκαλώντας την  «μάστιγα για την ανθρωπότητα». Οι δισκογραφικές εταιρείες λένε: «Αυτή η δήλωση και άλλες παρόμοιες ασκούν πίεση στους υπαλλήλους του Twitter, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της ομάδας εμπιστοσύνης και ασφάλειας του για ζητήματα που σχετίζονται με τα πνευματικά δικαιώματα και τις παραβιάσεις».

  • Like 1
  • Thanks 1