Το X προφανώς μπλοκάρει πλέον χωρίς εξαιρέσεις όλες τις αναζητήσεις για την Taylor Swift, αντιδρώντας σε πρόσφατη "επίθεση" που εκδηλώθηκε μέσω της πλαφτόρμας, με την ανάρτηση χιλιάδων πορνογραφικών εικόνων και βίντεο με το πρόσωπο της διάσημης τραγουδίστριας, οι οποίες όμως δημιουργήθηκαν από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.

Επί του παρόντος, οι αναζητήσεις για το όνομα της καλλιτέχνιδας ή το "Taylor Swift AI" οδηγούσε σε μηνύματα σφάλματος. Ωστόσο, με μικρές τροποποιήσεις στους όρους αναζήτησης εμφανίζονται αποτελέσματα, γεγονός που υποδεικνύει ότι η εφαρμογή των περιορισμών από τους μηχανικούς του Χ δεν είναι συστηματική.

Διάφορες δοκιμές αποκαλύπτουν ότι η προσθήκη όρων όπως "AI", με ή χωρίς εισαγωγικά, παρακάμπτει πλήρως τους περιορισμούς. Ακόμη και ελάχιστες τροποποιήσεις στους όρους αναζήτησης επιτρέπουν την εμφάνιση του σχετικού περιεχομένου. Το X εξέδωσε ανακοίνωση,  σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο μετά την εμφάνιση των λεγόμενων deepfakes, ενημερώνοντας ότι σκόπευε να αφαιρέσει τις παραποιημένες εικόνες και να επιβάλει κυρώσεις στους σχετικούς λογαριασμούς. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι οι όροι χρήσης του ιστότοπου απαγορεύουν ρητά το γυμνό περιεχόμενο και τις αναρτήσεις αλλοιωμένου περιεχομένου. 

Την ίδια ώρα, οι αντίπαλες πλατφόρμες Instagram και Threads εμφανίζουν το "Taylor Swift AI" ως αυτόματη επιλογή αναζήτησης, αλλά εμφανίζουν ενημερωτικές ειδοποιήσεις που ενημερώνου τους χρήστες ότι το συγκεκριμένο θέμα ενδεχομένως σχετίζεται με επικίνδυνες δραστηριότητες ή ομάδες. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Swift εξετάζει την προσφυγή σε νομικά μέτρα κατά των πλατφορμών που φιλοξενούν το περιεχόμενο, το οποίο φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί κατά κύριο λόγο μέσω του εργαλείου Designer της Microsoft.

Σε συνέντευξή του, ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, χαρακτήρισε τα deepfakes φαινόμενο "ανησυχητικό και απαίσιο", ενώ παράλληλα υποστήριξε την ανάγκη ταχείας βελτίωσης των μηχανισμών αποτροπής κατάχρησης της τεχνητής νοημοσύνης και ελέγχου του περιεχομένου που παράγεται με τέτοιου είδους προγράμματα. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Karine Jean-Pierre, επανέλαβε τις ανησυχίες της κυβέρνησης για την υφιστάμενη κατάσταση και προέτρεψε το Κογκρέσο να αναλάβει δράση για την προστασία των ανθρώπων από την αλγοριθμικά κατασκευασμένη πορνογραφία.

Στην ουσία, το X επέλεξε τον εύκολο (αλλά αναποτελεσματικό) δρόμο προκειμένου να περιορίσει τις αναζητήσεις εικόνων της Swift εν μέσω δημόσιων πιέσεων, όμως η εξαιρετική ευκολία με την οποία παρακάμπτονται οι μηχανισμοί φραγής υποδεικνύουν πρόχειρους χειρισμούς. Παράλληλα, οι επικριτές των χειρισμών αυτών θα μπορούσαν να σταθούν επιπλέον στο ότι, παρά τους θεωρητικά αυστηρούς κανόνες, η σπασμωδική αντίδραση της X έλαβε χώρα σχεδόν μία ολόκληρη ημέρα, μετά την εκδήλωση του επίμαχου περιστατικού.

  • Like 1