Για την ώρα οι δοκιμές εστιάζονται στην Android έκδοση της εφαρμογής.

Οι συζητήσεις chat μέσω WhatsApp έχουν ήδη κρυπτογράφηση end-to-end και σύντομα την ίδια κρυπτογράφηση θα έχουν και τα cloud αντίγραφα ασφαλείας, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα WABetaInfo. Η τελευταία beta έκδοση του WhatsApp για Android 2.21.15.5 περιλαμβάνει κρυπτογράφηση end-to-end ώστε οι χρήστες να μην ανησυχούν για το αν κάποιος hacker διαβάσει το ιστορικό συνομιλιών τους.

Υπάρχουν όμως κάποιοι περιορισμοί. Οι χρήστες θα πρέπει να δημιουργήσουν έναν ξεχωριστό κωδικό πρόσβασης για την επαναφορά των αντιγράφων ασφαλείας και δεν θα μπορούν να τα επαναφέρουν στην περίπτωση που χάσουν το τηλέφωνό τους και ταυτόχρονα ξεχάσουν αυτόν τον κωδικό. Εναλλακτικά, θα μπορούν να δημιουργήσουν ένα κλειδί κρυπτογράφησης 64-ψηφίων, αλλά και πάλι η επαναφορά θα είναι αδύνατη αν οι χρήστες δεν μπορούν να θυμηθούν αυτό το κλειδί.

Δεν είναι βέβαιο ότι το WhatsApp θα φέρει τα ασφαλή αντίγραφα ασφαλείας cloud με την επόμενη σταθερή έκδοση. Είναι επίσης ασαφές εάν όλοι όσοι χρησιμοποιούν την beta έκδοση έχουν τις ίδιες λειτουργίες αντιγράφων ασφαλείας.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα βήμα μπροστά. Το WhatsApp μόλις άρχισε να δοκιμάζει συγχρονισμό πολλαπλών συσκευών που δεν εξαρτάται από τη σύνδεση του τηλεφώνου. Αυτά τα κρυπτογραφημένα αντίγραφα ασφαλείας δεν φαίνεται να είναι διαθέσιμα σε όλες τις συσκευές, αλλά θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθησυχαστικά καθώς οι άνθρωποι εξαρτώνται όλο και περισσότερο από το WhatsApp σε όλα τα gadget τους για συνομιλούν με φίλους και συγγενείς.