Πριν από τρία χρόνια, ο καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου της Santa Clara και ειδικευμένος σε ζητήματα μάρκετινγκ και νομικής των νέων τεχνολογιών, Eric Goldman, προέβλεπε πως το πείραμα της Wikipedia επρόκειτο να αποτύχει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. «Υπάρχουν τόσα παραδείγματα στο παρελθόν μη εταιρικών εργαλείων επικοινωνίας που κατελήφθησαν τελικά από εταιρείες, όπως το ευρέως διαδεδομένο usenet τα πρώτα χρόνια, το open directory project κ. ά. Σήμερα οι marketers δεν μπορούν να βλέπουν να περνάει ανεκμετάλλευτη η Wikipedia. Η κοινότητα δεν θα μπορεί να τους ελέγξει σε λίγο και αυτό θα την καταστρέψει».

 

H Wikipedia, η δωρεάν online εγκυκλοπαίδεια που γράφεται από τους ίδιους τους χρήστες της, όχι μόνο δεν καταστράφηκε μέσα στα τρία χρόνια που πέρασαν, αλλά αντίθετα κατάφερε να εκμοντερνιστεί ως προς τη λειτουργίας της, να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό (Google, Britanica κ. ά.) και τις επιθέσεις που δέχτηκε για αναξιοπιστία ώς εδώ και –όπως όλα δείχνουν– να βάλει τις βάσεις για την επόμενη φάση.

 

Πριν από μερικούς μήνες μια online καμπάνια για την συγκέντρωση πόρων απέδωσε περισσότερα από 3 εκατ. δολάρια. Υπολογίζεται ότι 45.000 χρήστες προσέφεραν από 35 δολάρια έκαστος, σχηματίζοντας το μισό ποσό, ενώ δίπλα σε αυτούς μεγάλα ιδρύματα συμπλήρωσαν το άλλο μισό. Το ποσό αυτό επέτρεψε στο ίδρυμα να προσλάβει επαγγελματικά στελέχη και να εκπονήσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης, πάντοτε κοινωνικού χαρακτήρα.

 

Σύμφωνα με δηλώσεις της Sue Gadner, νέας εκτελεστικής διευθύντριας του ιδρύματος και έμπειρης δημοσιογράφου, στο αμερικανικό SFgate, το αμέσως επόμενο διάστημα το ίδρυμα Wikimedia πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αύξηση συμμετοχής των χρηστών, να φτιάξει νέα εργαλεία προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα των λημμάτων του, να εκδώσει DVD με στόχο την εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ ήδη αναπτύσσει ένα αρχείο τύπου PDF που θα επιτρέπει στους χρήστες να τυπώνουν ένα η περισσότερα άρθρα. Επιπλέον, σκοπεύει να προσθέσει στο site εργαλεία επεξεργασίας ήχου και εικόνας, ώστε να εξελιχθεί και σε πολυμεσική εγκυκλοπαίδεια.

 

Oπως και οι περισσότερες εταιρείες νέας τεχνολογίας, βασικός ανταγωνιστής της Wikipedia είναι η μηχανή αναζήτησης google, που μόλις τον περασμένο Ιούλιο ξεκίνησε το Knol μια συλλογή άρθρων που γράφονται από πολλούς συντάκτες μαζί, αν και στην προκειμένη περίπτωση αποκλειστικά από ειδικούς. Παρόμοιες προσπάθειες έχουν γίνει από την Yahoo!, ενώ και η Brittanica έχει πλέον μια πλούσια έκδοση στο Διαδίκτυο. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν φαίνεται να απειλεί πραγματικά την wikipedia.

 

Η Wikipedia και στις 200 γλώσσες στις οποίες εκδίδεται στο Διαδίκτυο στηρίζεται στην ανοικτή της φιλοσοφία. Το λογισμικό ανοικτού κώδικα, στο οποίο χτίζεται το site αναπτύσσεται από εκατοντάδες προγραμματιστές ανά τον κόσμο. Υπολογίζεται πως 100.000 χιλιάδες παροχείς περιεχομένου επεξεργάζονται τα 2,5 εκατομμύρια άρθρα της, τα οποία τώρα το ίδρυμα θέλει να εμβαθύνει και να πλουτίσει.

 

Στην wikimedia όμως έχουν και άλλα σχέδια. Η Sue Gadner οραματίζεται περαιτέρω ανάπτυξη του δημοσιογραφικού site του ομίλου, του Wikimedia, αλλά και το να έχει το ίδρυμα τη δυνατότητα να πληρώνει εθελοντές προκειμένου να δίνουν διαλέξεις σε σχολεία και κοινότητες, να κάνουν επιτόπια έρευνα, ακόμα και ερευνητική δημοσιογραφία. «Ο κόσμος σήμερα πληρώνεται, οι λογαριασμοί και οι υπολογιστές μας το ίδιο, οι συνεργάτες μας έχουν πλέον επαγγελματικές κάρτες. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης, όπως πρέπει να κάνεις σε ένα καινούργιο μόρφωμα όπως η Wikipedia», δήλωσε η Sue Gadner. Και μιλάμε πάντα για έναν «κοινωνικό» οργανισμό, και όχι εμπορικό. Η Wikipedia φαίνεται πως έχει μέλλον ακόμα, όπως άλλωστε και η κοινοτική οικονομία απέναντι στην αγορά.

 

Source.png Πηγή: kathimerini.gr